Muftije da se odreknu politike

Rijaset IZ Turske ponudiće sporazum o formiranju jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji. Sporazum zabranjuje muftijama da se bave politikom, piše "Danas".

Izvor: Danas

Sreda, 12.10.2011.

20:22

Default images

Sporazum zabranjuje sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima da se kandiduju za čelne funkcije u novoj jedinstvenoj islamskoj zajednici.

Zatim, verskim poglavarima biće zabranjeno političko delovanje, agitovanje za političke partije i politička okupljanja u džamijama.

Sporazumom se utvrđuje i delovanje Islamske zajednice u Srbiji uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona. Pre nego što predlog sporazuma dođe pred vrhovne poglavare islamskih zajednica, Rijaset IZ Turske sve ovo će predočiti srpskim vlastima.

Prva inicijativa za pomirenje raskolničkih strana u IZ pokrenuta je pre dve godine, kada je u Novom Pazaru boravio turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu.

Uspeh je tada izostao. Poslednji pokušaj bio je u junu ove godine, kada je u ovom gradu boravila turska delegacija sa ambasadorom te države u Srbiji Ali Rizom Čolakom na čelu.

Dobri poznavaoci prilika tvrde da bi ova obnovljena inicijativa IZ Turske trebalo da donese konkretne rezultate.

Kada je pomirenje između podeljenih strana IZ u pitanju, vrhovni poglavar IZ Srbije reisul-ulema Adem Zilkić ostaje pri ranijem stavu da je spreman da sedne za isti sto sa muftijom Zukorlićem „radi pronalaženja pravog rešenja“ i da je spreman da bezuslovno podnese ostavku na mesto vrhovnog poglavara „ako je to u interesu svih muslimana u Srbiji“.

"Ova inicijativa nije nova, već je nastavak prethodne. Turci su još ranije pokazivali jasan stav i odlučnost da pomognu u sređivanju prilika u bošnjačkom korpusu, od verskog preko političkog do nacionalnog. Bili su jasni da će ići do kraja, dok ne pomire Bošnjake u Sandžaku. Bez obzira da li se radi uz posredovanje Turske ili ne, moramo težiti ostvarivanju potpunog jedinstva, što pre to bolje", naglašava reis Zilkić

On ističe da neće pristati da tu „inicijativu vodi reisul-ulema IZ BiH Mustafa Cerić“, jer je „taj čovek bio duboko nepravedan tokom prethodne četiri godine podela u Sandžaku, doprinosio je sve većem raskolu i kao takav nema kapaciteta da bude posrednik i mirotvorac“.

Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić do sada je odbijao svaki razgovor o pomirenju sa Zilkićem nazivajući IZ Srbije „verskom paratvorevinom“ i uslovljavajući razgovore time da reis Zilkić sam objavi da njegova IZ više ne postoji.

Posle inicijative koja je došla sa vrha IZ Turske, iz IZ u Srbiji saopštavaju da se „vode ozbiljni razgovori između njih i Turske“ i da „kad bude konačnih rezultata mediji će biti obavešteni“.

Muftija Zukorlić juče je izjavio da će podržati „rešenje oko kojeg se saglase vrhovni verski poglavari Turske dr Mehmed Gormez i reisul-ulema IZ BiH dr Mustafa Cerić“.

U prethodne četiri godine odnosi između dve IZ bili su opterećeni međusobnim nepriznavanjem, optužbama, osporavanjima, pa čak i fizičkim sukobima njihovih pristalica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: