Šta sadrži izveštaj EK?

U Radnoj verziji EK o dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU, naći će se pohvala za saradnju sa Tribunalom kao i za poboljšanje odnosa sa BiH i Hrvatskom.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

16:21

Default images

Istovremeno, u izveštaju u koji je B92 imao uvid, navodi se da Srbija nastavlja da podržava paralelne institucije lokalne vlasti na severu Kosova kao i da je na zahtev Beograda prekinut dijalog sa Prištinom, posle nemira na administrativnim prelazima.

Taj dijalog, ocenjuju analitičari Evropske komisije, bez obzira na otkazivanje poslednje dve runde, vođen je u konstruktivnom duhu, što je dovelo do postizanja sporazuma po pitanju carinskih pečata, slobode kretanja, katastra, matičnih knjiga, a u najavi je i međusobno priznavanje diploma.

Posebno se kritikuje "zapaljiva retorika" srpskog rukovodstva, kao i predlozi za podelu Kosova.

Evropska komisija očekuje od obe strane, Srbije i Kosova, kako se navodi, da smanje tenzije na severu Kosova i da omoguće slobodno kretanje ljudi i transport robe.

Srbija treba da prihvati da Euleks vrši svoja ovlašćenja u svim delovima Kosova, navodi EK.

Komisija konstatuje da Srbija zadržava svoje strukture na Kosovu i podseća da je organizovala paralelne lokalne izbore u maju 2008. što, kako je navedeno, nije u skladu sa Rezolucijom UN 1244.

Kako je ocenjeno, Srbija je propustila da igra konstruktivnu ulogu po pitanju povratka srpskih i albanskih sudija i tužilaca u Kosovsku Mitrovicu, gde radi isključivo osoblje Euleksa.

U istom izveštaju navodi se da zvaničnici u Srbiji nedovoljno snažno javno osuđuju netoleranciju i govor mržnje, kao i fizičke napade koji su usmereni na manjinske grupe, pre svega na Rome, žene, na osobe sa invaliditetom i LGBT populaciju.

Kada je reč o bezbednosti, u Izveštaju se konstatuje da Bezbednosno informativna agencija ima preširoka ovlašćenja, te da se meša u istrage koje se tiču kriminala, kao i da skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost nema resurse, ekspertizu i ljudstvo da bi se efikasno bavio svojim poslom.

U izveštaju se, takođe, ukazuje da treba voditi više računa o zaštiti novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: