Dogovorena nova sednica Odbora

Na sastanku lidera LDP-a i predsednice Skupštine Srbije dogovoreno da se održi nova sednica Odbora za bezbednost posvećena događajima na Jarinju, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

11:16

Default images

Osim Čedomira Jovanovića i Slavice Đukić Dejanović, jutrošnjem sastanku su prisustvovali i Dušan Bajatović, predsednik odbora, i Nada Kolundžija iz DS-a.

Datum i vreme nove sednice skupštinskog odbora biće naknadno saopšteni, saznaje B92.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je, u međuvremenu, rekla novinarima u Skupštini Srbije da je na Kolegijumu Skupštine, kome su prisustvovali šefovi poslaničkih grupa, jutros dogovoreno da se sugeriše predsedniku odbora Dušanu Bajatoviću da zakaže sednicu.

Ona je rekla da je dogovoreno i da Bajatović, šefovi poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju" i LDP, Nada Kolundžija i Čedomir Jovanović, dogovore da li će ta sednica biti otvorena za javnost, u zavisnosti od toga kakav će biti sadržaj rada i ko će biti gosti sednice.

Podsetimo, LDP je zatražio ponovno održavanje sednice Odbora za bezbednost na kojoj bi se raspravljalo o tome šta se zaista dogodilo na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra kada je povređeno nekoliko osoba.

Prema prvim verzijama srpskih zvaničnika, pripadnici Kfora pucali su na nenaoružane Srbe na tom prelazu, da bi kasnije prištinski list "Koha ditore" objavio drugačiju verziju, pozivajući se na istragu Euleksa. Naime, po tim izvorima, za incident na Jarinju odgovoran je srpski švercer, koji je predvodio grupu naoružanih osoba koja je prva krenula na Kfor. Nešto slično saznao je i "Blic", a da se o tome govorilo i na prvoj sednici Odbora posvećenoj događajima na severu Kosova za B92 potvrdio je lider SPO-a Vuk Drašković.

Smajlovićeva: Koje je dokaze dostavio NATO?

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, nakon toga, izjavio je da ne postoje video snimci događaja na Jarinju, a da su priču o tome plasirali pojedini mediji.

"Takav snimak ne postoji. Prezentacija od strane službi na Odboru za bezbednost, gde sam kao jedini ministar u Vladi prisustvovao celoj sednici, zbirna je prezentacija svih službi i agencija koje funkcionišu u Srbiji i nije bila prezentacija Vojske", rekao je ranije ministar odbrane.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, međutim, poziva Šutanovca da kaže na osnovu čega je zaključio šta je istina o dešavanjima na prelazu Jarinje, ako nije video nikakav snimak.

Ona navodi da su iz Severnoatlanske alijanse saopštili da su vojnim kanalima dostavli dokaze Srbiji i poziva Šutanovca da kaže koji su to dokazi.

"Mi smo tražili da ministar pokaže dokaze koje mu je NATO dao, NATO uvek tvrdi da poseduje snimke, Euleks i Kfor na Kosovu hapse na osnovu video snimaka događaja. Mi znamo da NATO kaže da sve snima, ali me zanima da li je ministar tražio od generalnog sekretara NATO-a bilo kakve dokaze, kako on zna šta se desilo. Ako Rasmunsen kaže da je dostavio vojnim kanalima sve potrebne dokaze Srbiji, koji su to dokazi, ako to nisu snimci koji su to dokazi, neka nam kaže ministar na osnovu čega veruje NATO", izjavila je Smajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: