Zatvor zbog pomaganja Miladinu

Bivši konzul u Njujorku Igor Milošević dobio je kaznu od godinu i po dana zatvora zbog pomaganja Miladinu Kovačeviću da pobegne iz SAD u Srbiju u junu 2008.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

00:14

Default images

Bivši diplomata Slobodan Nenadović je takođe proglašen krivim za isto delo, ali je dobio kaznu od jedne godine zatvora uslovno sa proverom četiri godine.

Sud je prilikom izricanja presude utvrdio da su optuženi krivi i da su zloupotrebili službeni položaj koji su imali kao diplomate Srbije u SAD jer su znali sve okolnosti u vezi sa slučajem Miladina Kovačevića.

Sudija Ivana Ramić rekla je prilikom izricanja presude da su Nenadović i Milošević krivi što su Kovačeviću izdali putni list i tako mu pomogli da napusti Ameriku, iako su znali da se u toj državi protiv Kovačevića vodi krivični postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.

Sud je u obrazloženju presude naveo i da su oni svojim delovanjem narušili ugled države Srbije zbog čega je ona morala da trpi određene posledice.

Advokati bivših diplomata najavljuju žalbe na ovu, kako kažu, skandaloznu presudu. Obojica bivših diplomata, koji su nedugo posle te afere ostali bez posla u Ministarstvu inostarnih poslova Srbije, imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Nenadović, Milošević i njihovi branioci zatražili su od suda oslobađanje od optužbi tvrdeći da nisu izvršili krivično delo. Bivšim diplomatama preti kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje su optuženi.

Nenadović i Milošević su od početka postupka negirali krivicu, a nedugo po izbijanju te afere oni su ostali bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Tužilaštvo smatra da su krivi što su Kovačeviću izdali putni list i tako mu pomogli da napusti Ameriku, iako su znali da se u toj državi protiv Kovačevića vodi krivični postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.
U ''gostima'' kod radikala: Miladin Kovaèeviæ u Skupštini Srbije (Fonet)
Kovačević je pre toga uz kauciju pušten da se brani sa slobode od optužbi američkog tužioca za teško povređivanje Štajnhauera 4. maja u studentskom klubu u Bostonu. Nenadović je ostao pri ranijim tvrdnjama da nije znao da je Kovačeviću izdat putni list, dok je Miloševićeva odbrana navela da on nije znao da će Kovačević pobeći iz Amerike tako da nikako nije mogao da izvrši krivično delo za koje se tereti jer se ono može izvršiti samo s umišljajem.

Kovačević je u somborskom zatvoru na izdržavanju kazne od dve godine i tri meseca, na koju je osuđen posle nagodbe sa državom i sporazuma sa tužilaštvom, prema kom je priznao da je Štajnhaueru tokom tuče u studentskom klubu u Bostonu 4. maja 2008. godine naneo teške telesne povrede opasne po život.

Pre postizanja nagodbe sa državom Srbijom, slučaj Miladin Kovačević je šokirao srpsku javnost i time što je početkom 2009. godine dolazio u Skupštinu Srbije da bi, kako je tada rekao novinarima, video kako funkcioniše država.

Tokom sudskog procesa, protiv bivših diplomata, Kovačević ih nije teretio i u svom svedočenju je naveo da je iz SAD pobegao jer se plašio za svoj život i bezbednost porodice, a ne da bi izbegao krivičnu odgovornost za prebijanje Štajnhauera. On je ispričao da su mu u srpskom konzulatu izdali privremenu putnu ispravu, ali je tvrdio da se ne seća ničeg u vezi sa traženjem i dobijanjem te isprave, pa čak ni da li je u konzulatu video Miloševića i Nenadovića, jer je bio na jakim lekovima.

Zbog spornih postupaka domaćih diplomata Srbija je porodici Štajnhauer u proleće 2009. isplatila odštetu od 900.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: