Malovićeva očekuje status kandidata

Ministarka pravde Snežana Malović očekuje pozitivan izveštaj Evropske komisije o kandidaturi Srbije zbog efikasnijeg obračuna države sa korupcijom i kriminalom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.10.2011.

14:40

Default images

Ona je ocenila kao zlonamerne pojedine kritike da su poslednje akcije na suzbijanju korupcije preduzete u cilju predizborne kampanje, ukazujući da je jedan od prioriteta i ciljeva na kojima je formirana Vlade Srbije upravo borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Takve kritike žele da degradiraju sve što je postignuto u prethodnom periodu tokom kog je pokrenuto niz krivičnih postupaka i zaplenjeno preko 300 miliona evra imovine proistekle iz kriminala, što sve govori u prilog tome da su kritike zlonamerne", rekla je ministarka novinarima posle otvaranja Godišnjeg savetovanja sudija Srbije na Zlatiboru.

Obraćajući se učesnicima dvodnevnog savetovanja, Malovićeva je poručila da ubuduće stručnost i efikasnost rada pravosudnih organa moraju dobiti puni smisao - da svaki građanin Srbije mora osetiti da mu je pravda dostupna i da do nje dolazi u razumnom roku.

Ona je ocenila da je u proteklih godinu dana efikasnost gotovo svih sudova povećana. "Pravosuđe je dokazalo da ima sposobnost da donese presude u najosetljivijim slučajevima i da se odupre svakoj vrsti pritiska. Ohrabrujem vas da nastavite takav trend", rekla je ministarka pravde.
Ona je izrazila uverenje da će deliocima pravde u tome pomoći i sva zakonska rešanja koja pojednostavljuju postupanje i ubrzavaju proces suđenja, kao što su dva, kako je rekla, kapitalna zakona, Zakonik o krivičnom postupku i Zakon o parničnom postupku.
Prema njenim rečima, iako reforma pravosuđa daje prve rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, ostaje obaveza da se čine i dodatni napori da se sa tom pošasti "obračunamo po svaku cenu".

"Sankcija, ali i preventivno delovanje osnove su za uspešnu borbu. Vaša uloga u tome je od presudnog značaja. Kada se postigne društveni konsenzus u zajedničkoj borbi protiv ovih pojava, onda se očekuje da konačan udarac zadate upravo vi", poručila je Malovićeva sudijama.
Godišnje savetovanje sudija Srbije u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda počelo je danas na Zlatiboru.

Inače, kako saznaje Tanjug, godišnji izveštaj EK o napretku Srbije je završen i u osnovi je pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora nije formulisana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: