Sindikalni lideri merkaju parlament

Predstavnici Samostalnog sindikata najavljuju mogućnost učešća na izborima i ocenjuju da se pokazalo da "klasični vidovi borbe više nisu dovoljni".

Izvor: Politika

Ponedeljak, 10.10.2011.

09:12

Default images

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović rekao je da je tom sindikatu dosta "donkihotovske borbe" sa vlašću i poslodavcima.

On je rekao da se pokazalo da dijalog i ulični protesti ne daju neke posebne rezultate i da je potreban "neki dodatni oblik borbe, ali mnogo žešći".

"U Skupštini se ruke dižu po automatizmu i tako usvajaju mnogi zakoni koji nisu u interesu radnika. U proteklih desetak godina se smišljeno, polako, tendenciozno zakida na radničkim pravima", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović.

"Kada neko pravi stranku, mora da svom članstvu jasno i glasno kaže da to radi zato što su ga izneverili neki ljudi i da kaže poimence koji i kada", kaže Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost", komentarišući najavu političkog angažmana Samostalnog sindikata.

Orbović kaže da je ideja o političkom angažovanju sindikata logična, jer su se već aktivirali i penzioneri kroz svoju stranku koja je deo vladajuće koalicije, a i poslodavci najavljuju nešto slično.

"Na primeru Grčke vidimo da čak i protesti koji su vrlo masovni ne daju neke posebne rezultate", objašnjava Orbović.

I dok je predsednik UGS „Nezavisnost” Branislav Čanak kritički nastrojen prema najavama kolege Orbovića, predsednica ASNS-a Ranka Savić kaže da njima ta ideja uopšte nije strana.

"Ulazak sindikata u politiku? To se u istoriji nikada nije desilo i ne znam zašto bi se to u Srbiji desilo. Događalo se da sindikat osnuje partiju, ali ne pretvarajući sebe u partiju. Problem je, međutim, što je to bilo poslednji put u 19. veku", kaže Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost".

Predstavnici Samostalnog sindikata najavljuju da je Srpska napredna stranka ta sa kojom će razgovarati o partnerstvu ukoliko žele da se politički aktiviraju.

"Svesni smo da ne možemo dobiti većinu glasova. Ali se sa određenim procentom glasova u parlamentu ipak mogu postići određeni efekti", ocenjuje Orbović.

Branislav Čanak, međutim, kaže da je za ono što planira Orbović potrebno dve trećine glasova, odnosno većina u parlamentu. Jer, ako nema većinu mora da napravi sa nekim dil, a taj neko će tražiti da se ne raščišćava tamo gde je on zainteresovan. Onda Orbović mora da se okrene nekom drugom pa i taj ima neki interes. I tako da bi se zadovoljili koalicioni interesi ništa ne može da se uradi.

I sociolog Milan Nikolić smatra da su mali izgledi na uspeh sindikata u političkom životu. Sindikalni lideri su, prema njegovim rečima, pokazali da su veoma slabi, nesposobni da sarađuju, da naprave jake i velike sindikate i da organizuju i armiju nezaposlenih.

"Sindikalci uopšte ne komuniciraju međusobno, ne uče na tuđim iskustvima, stalno ponavljaju iste greške. Ne koordiniraju svoje napore, neko u klin, neko u ploču. Sad imaju ideju o ulasku u politiku što samo znači da niti šta znaju niti šta uče i da su, na kraju, potpuno nesposobni", smatra Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: