"Srbija ne može u NATO zbog Kosova"

Ambasador Rusije pri NATO-u Dmitrij Olegovič Rogozin kaže za "Politiku" da je ulazak Srbije u NATO zbog sadašnje situacije sa Kosovom nemoguć.

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2011.

22:31

Default images

Rusija, kako kaže, ne gleda blagonaklono na širenje NATO-a na istoku i jugoistoku Evrope.

Rogozin kaže i da Moskvu brine to što Srbija pri ulasku u NATO može da promeni stav o Kosovu. Statut Alijanse, objašnjava on, zabranjuje članstvo onim državama koje imaju teritorijalne sporove.

Zbog toga, kako je objasnio, Srbija u principu ne može pretendovati na dobijanje plana aktivnosti za stupanje u članstvo, jer je ulazak u NATO zbog sadašnje situacije sa Kosovom nemoguć.

Međutim, to ne sprečava deo srpskog javnog mnjenja i elite da sa zavidnom upornošću pokreću diskusije povodom i za račun takvog učlanjenja. Rusija negativno reaguje, ne na "zbližavanje Srbije i NATO-a", već na projekte ulaženja u Alijansu, kaže on.

"Hoću da naglasim da je za ulazak u NATO Beogradu potrebno prvo da prizna nezavisnost Kosova. Jedno bez drugog je nemoguće. Moskvu brine to što Srbija radi ulaska u NATO može da promeni svoj stav prema Kosovu i tako nas dovede u neobičnu i neprijatnu situaciju", kaže Rogozin.

Ali na kraju krajeva, dodaje on, Srbi su sami kovači svoje sreće i zbog toga kako se srpski narod bude ponašao tako će se prema njemu i odnositi. U zapadnom svetu uvažavaju samo jake i sigurne u sebe, slabe i sklone izdaji podstiču ka još većim izdajama i slabostima, a posle toga ih zaboravljaju i bacaju u smeće kao igračku koja im je dosadila.

Povodom povlačenja ruskog vojnog kontingenta sa Kosova, Rogozin kaže da je to bilo povezano sa predajom uprave po pitanjima regulisanja situacije u pokrajini od vojnih na civilna lica i policiju. Misija vojske je bila završena.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, Nacionalni srpski savet Kosova je zamolio Rusiju da vrati vojni kontingent radi zaštite srpskog stanovništva, ali sama takva molba nije dovoljna da bi se bilo šta uradilopovodom toga. Jer, misiju na Kosovu realizuju snage KFOR pod komandom NATO-a, kaže Rogozin.

"Sprovoditi na Kosovu paralelnu mirovnu misiju, suparničiti se sa NATO-om, to su za Rusiju nepotrebni rizici. To da je NATO faktički narušio princip neutralnosti, koji je predviđen mandatom UN i da je stao na stranu Albanaca, to je zbunjujuće i to nije fer. I samo su posle naše žestoke reakcije počeli da se povlače nazad", objašnjava on.

Ipak, dodaje da je Rusija spremna da pomogne srpskoj braći, ali da oni ne mogu biti veći Srbi nego sami Srbi, te da pre nego bilo šta urade hoće da shvate kakav je stav zvaničnog Beograda i postoji li on.

"Znajte da mi u Rusiji često razmišljamo o sudbini mnogo puta stradale pravoslavne Srbije, a istorija zna koliko su mnogo žrtvovali moja država i ruski narod, pomažući bratskom srpskom narodu. Ali sada samo vi morate da odredite svoju sudbinu. Mi ćemo vas, kao i uvek, u tome potpuno podržati", kaže Rogozin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: