Volite li devedesete?

Festival "Volim devedesete" održava se u beogradskoj Areni sa idejom da podseti na muzičke hitove i imena sa estrade koja su u Srbiji obeležila tu deceniju

Izvor: B92

Subota, 08.10.2011.

18:09

Default images

Iako organizatori tvrde da dens muzika devedesetih godina 20. veka u našoj zemlji ima sve više obožavalaca, manifestacija, pogotovo njen naziv, izazivaju zaprepašćenje i osudu.

Volite li devedesete? Bezazleno pitanje ili prst u oko. Uz pompeznu najavu, ušminkanu sliku i upeglan zvuk, glavni grad će se večeras vratiti u devedesete. Bez ikakvog otklona, osude ili kritičkog osvrta, najmračniji period novije srpske istorije večeras će, pod sloganom "Volim devedesete", biti pretvoren u žurku.

"Meni je apsurdno povezivati muziku sa politikom, a ova muzika je doživela ekspanziju u poslednje vreme, ta muzika jeste bila osporavana od kritičara, ali posećenost klubova u kojima se sluša muzika devedesetih je dokaz da je ta muzika danas i te kako polularna i slušana", kaže Siniša Kraljević, portparol Festivala.

Rep muzičar, pisac i kolumnista Marko Šelić Marčelo nema razumevanja za večerašnji koncert i uočava da se na scenu vraćaju ljudi koji su pre 11 godina nestali sa scene.

"Ta činjenica da su spontano odlučili da nestanu znači da se nešto u vazduhu što njih inspiriše promenilo. Sad ih ima opet znači da se to vratilo. A ja kao iskreni Srbin, sa željom da komšiji crkne krava i da se nadmećem i da još više preteram od onoga koji preteruje, razmišljam o kampanji volim četrdesete. Da štampamo Batu Živojinovića na majicama i onda Voja Brajović i Dragan Nikolić da dele flajere. Znači idemo na još ozbiljniji rat, još ozbiljnije bombe, još ozbiljniji broj žrtava. Volim četrdesete žurka da bude internacionalna", rekao je Marčelo.

Ritam koji je odnegovao kulturu dizelaša i sponzoruša dvadeset godina kasnije predstavlja se kao muzika za dobru zabavu, a ne kao uvod za turbo folk, usred stradanja, ratova, bede i sankcija.

"To u krajnjoj liniji pokazuje jedan dubok prezir prema žrtvama, prema svima koji su tada bili unesrećeni, prema bedi, krijumčarenju, kupovini benzina po ulicama, vojnoj policiji i Arkanovcima koji su odvodili i gurali mladiće na front. Prema onima koji su nas prebijali na ulicama. To treba ispričati mladima, a ne predstavljati kako smo se ludo zezali na ovoj ili onoj žurci, jer je baš sve moglo da se radi", kaže profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić.

Festival u Areni trebalo bi da traje šest sati. U publici se očekuje najviše onih koji su devedesetih bili deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

344 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: