Karadžić: Pahomije - sramota Srbije

Komesar za ljudska prava LDP-a Marko Karadžić oštro je kritikovao odluku SPC da dodeli orden "Beli anđeo" Mileševske eparhije vladici Pahomiju.

Izvor: Beta

Subota, 08.10.2011.

15:47

Default images

Karadžić navodi da je vladika Pahomije svojevremeno bio optužen za bludne radnje nad četvoricom dečaka.

"Gospodine vladika, nema te stvari koja će me naterati da ćutim kada je interes deteta u pitanju i zato ću i ovog puta, po cenu da budem označen kao izdajnik i nevernik, ustati i najglasnije što mogu, biti protiv odluke SPC da Pahomiju, za koga postoji osnovana sumnja da je zločinac, dodeli orden", poručio je Karadžić vladici Filaretu, koji je uručio orden.

Karadžić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima upitao vladiku Filareta da li je uopšte pomislio na decu čiji su životi bespovratno obeleženi nedelima njegovog "odlikovanog kolege".

Povodom osvećenja zvona teškog devet tona i predstojećeg jubileja, Mileševska eparhija je ustanovila Orden "Beli anđeo" koji je juče,
među ostalima, uručen i ministru policije Ivici Dačiću.

Karadžić je kritikovao vladiku Filareta, koji je zahvalio ministru policije Ivici Dačiću što je "ovih dana osvetlao obraz Srbiji, kada su pokušali, neke demokrate...Srbiju da prikuju za zid srama, kada su pokušali da se ulicama Beograda, a možda i šire, krv srpska lije, imali ste muškosti i hrabrosti da kažete dosta".

"Gospodine vladika, danas kada su mi vaše kolege sveštenici potvrdile da se u Srbiji sve okrenulo naglavačke i da u neverici posmatraju šta crkva, čiji su sveštenici, čini, sigurniji sam da ste vi i vama slični stub srama, a ne mi koji se borimo za poštovanje ljudskih prava i Ustava", naveo je Karadžić.

On je poručio vladici Filaretu, za koga je naveo da je poznat po fotografiji na kojoj, u mantiji, preko ramena drži puškomitraljez i po bezrezervnoj podršci politici Slobodana Miloševića: "Mantija nije ono što potvrđuje ispravnost vaših dela".

"Vi i vama slični učinili ste da kad vidim mantiju prvo imam sumnju i nevericu, jer ste se i juče kitili najvećim zvonom od 400.000 evra, dok veliki broj ljudi čeka u nehumanim uslovima na onkološkoj klinici, veliki broj dece živi u siromaštvu, škole koriste zastareli materijal, a toliko starih nema za osnovne stvari", naveo je Karadžić.

Na liturgiji u manastiru Mileševa, koju je služio patrijarh srpski Irinej sa episkopima Srpske i Ruske pravoslavne crkve, juče je osveštano najveće crkveno zvono u Srbiji, poklon ruskog biznismena Andreja Kozicina, generalnog direktora UGMK holdinga sa Urala, koje je vredno više od 400.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: