"Kriminalci nisu krivi za napad"

Govoreći za B92, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da su Srbi sa barikada na severu Kosova pod uticajem kriminalaca.

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.10.2011.

19:57

Default images

Bogdanović je takođe negirao i da su krivi za sukob sa vojnicima Kfora, 27. septembra kada je ranjeno više ljudi.

"Srbi nisu prvi pucali, nego obrnuto. Srbi su kamenjem uzvratili zbog suzavca i šok bombi", rekao je Bogdanović televiziji B92 i negirao da postoji snimak Kfora koji pokazuje da su Srbi navodno prvi počeli sukob sa vojnicima međunarodnih snaga na administrativnom prelazu Jarinje.

"Snimak Kfora ne postoji; da postoji, taj snimak bi obišao svet", rekao je Bogdanović i istakao da je od "ozbiljnih ljudi" koji su bili prisutni čuo da Srbi nisu počeli sukob.

Bogdanović je istakao da nije tačno ni da su Srbi na barikadama pod uticajem kriminalaca, već je rekao da su tamo "obični ljudi koji mirno protestuju". Naveo je da su na barikadama i članovi njegove porodice.

Ministar je rekao da se zalaže za to da se utvrdi istina o sukobima Kfora i Srba na prelazu Jarinje i da tu istinu ne treba skrivati od građana Srbije.

"Mislim da je jedini način rešavanja problema na Kosovu dijalog", naglasio je Bogdanović, navodeći da nije bitno da se razgovara samo o tehničkim pitanjima, već da se moraju rešavati gorući problemi na administrativnim prelazima.

"Nije cilj da se dogovorimo, a da na terenu ništa ne sprovedemo, već je cilj da ono što se dogovorimo na samom terenu možemo i da sprovedemo", kazao je ministar za Kosovo i Metohiju.

Prištinski list "Koha ditore", pozivajući se na izvore iz Euleksa, tvrdi da je Zvonko Veselinović, biznismen iz Kosovske Mitrovice, organizovao grupu koja je na Jarinju 27. septembra napala Kfor i izazvala sukob u kojem je korišćeno i vatreno oružje.

Bogdanović je rekao i da je posredniku Evropske unije Robertu Kuperu preneo da treba rešiti probleme na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, jer inače neće biti moguće primeniti u praksi ono što se dogovori.

Vlada Srbije i Srbi sa severa Kosova se protive tome da na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje budu kosovski carinici i policajci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: