Sud pokrenuo istragu za Kolubaru

Specijalni sud odredio pritvor do 30 dana bivšem direktoru "Kolubare" Draganu Tomiću i za još 16 osumnjičenih za malverzacije u "Kolubari" i pokrenuo istragu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 06.10.2011.

07:13

Default images

Svi osumnjičeni se terete da su oštetili "Kolubaru" za više od 10 miliona evra, izjavila je portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Prema njenim rečima, saslušanje osumnjičenih bivših i sadašnjih funkcionera Kolubare i vlasnika privatnih firmi, koje je počelo juče, trajalo je do ranih jutarnjih časova.

Visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete kreće se od 20 miliona pa do 290 miliona dinara, a ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća i visina štete za "Kolubaru" iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo preko 10 miliona evra.

Podsetimo, većina osumnjičenih uhapšena je u ponedeljak posle podne, a policijski pritvor od 48 sati im je isticao u sredu. Nakon saslušavanja u policiji, osumnjičene su u sredu počele da ispituju i istražne sudije.

Posle saslušanja koje je trajalo celu noć, specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana nekadašnjem direktoru Rudarskog basena "Kolubara" Draganu Tomiću i za još 16 osumnjičenih za malverzacije u "Kolubari".

Ministarka pravde Snežana Malović je povodom hapšenja u vezi sa zloupotrebama u rudarskom basenu Kolubara rekala da hapšenja ne treba dovoditi u vezu sa političkim ciljevima. Ona ističe da su i druga javna preduzeća biće pod lupom i policije i tužilaštva.

EPS: Imamo strogu internu kontrolu

U EPS-u kažu da su sa informacijama o zloupotrebi izašli u javnost čim je Upravni odbor odobrio izveštaj istražne komisije.

Direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da se slučaj Kolubara neće i ne može ponoviti jer je, između ostalog, uvedena stroga interna kontrola.

"Jedna od najznačajnijih organizacionih promena je upravo oformljavanje interne kontrole nadzora i revizija svih procesa u EPS-u, direktor je postavljen na konkursu, on se nalazi odmah ispod mene, sa istom platom kao i ja, najvećom u EPS-u," rekao je Marković.

On kaže da je politika EPS-a da deluje preventivno i da sistemski rešava sve eventualne probleme.

Direktor Rudarskog basena "Kolubara" Nebojša Ćeran nije mogao da precizira za koliko je Kolubara tačno oštećena u prethodnom periodu, jer će to, kako je rekao, utvrditi istraga.

On je naveo da su ukupni troškovi za zakup mehanizacije, od 2009. kada je on postao direktor Kolubare, smanjeni za pet puta u 2010. i 2011. godini u odnosu na prethodni period, a troškovi zakupa privatne mehanizacije manji su za čak osam do 10 puta.

"Kolubara prolazi kroz težak period, već dve godine nas prati anatema prošlosti, nije lako voditi firmu u ovim uslovima, ali apelujem na zaposlene, pre svega na rudare Kolubare da odgovorno obavljaju svoje poslove i da nastavimo da budemo prvi oslonac stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije," rekao je Ćeran.

On je naveo da je, od kada je pre dve godine preuzeo dužnost direktora Kolubare, zatekao velike troškove za zakup mehanizacije, nerealnu politiku zapošljavanja i hroničan nedostatk novca za investicije. Kolubara je od leta 2009. godine napravila krupne korake, smanjenjila broja angažovanih mašina, ograničila broja njihovih radnih sati, rekao je Ćeran i najavio da će to preduzeće nastojati da od sledeće godine više ne iznajmljuje privatnu mehanizaciju, jer je Kolubara nabavila oko 50 mašina i potpisala ugovor o kreditu od pet miliona evra sa domaćim bankama za nabavku nove teške mehanizacije.

Insajder B92 je u serijalu "Prevara veka" prvi objavio informacije o zloupotrebama u Kolubari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: