FR: Bez dodatnih uslova za Srbiju

Francuska očekuje od Hrvatske i Srbije da poboljšaju dobrosusedske odnose i saradnju, izjavio je ministar za evropske poslove u Vladi Francuske Žan Leoneti.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 06.10.2011.

17:09

Default images

Leoneti je za zagrebački list "Vjesnik" rekao da će tu poruku, koju je preneo predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, preneti i predsedniku Srbije Borisu Tadiću prilikom predstojeće posete Beogradu.

Leoneti je rekao da najveću moguću važnost pridaje stabilizaciji celog regiona, o čemu svedoči njegova poseta Zagrebu i odmah potom Beogradu.

Ne postoje dodatni uslovi da Srbija dobije status kandidata, ali pre ulaska u Evropsku uniju mora da reši odnose sa susedima, poručio je u Zagrebu francuski ministar.

"Srbija treba da uđe u EU, ne postoje nikakvi posebni dodatni uslovi za status kandidata. Postoji, međutim, moralna i realna obaveza koju Srbija mora da ispoštuje, a to je da u EU ne može da uđe pre nego što reši odnose sa susedima", izjavio je Leoneti.

Nakon otvaranja seminara o trgovini ljudima, francuski ministar je u izjavi novinarima rekao da je Hrvatska "podsticaj za sve narode da ne treba zaboraviti prošlost, svoj identitet, ali da treba gledati u budućnost".

"Budućnost za sve narode zapadnog Balkana je Evropa", istakao je Leoneti.

Francuski ministar za evropske poslove susrešće se sutra u Beogradu sa srpskim zvaničnicima, a teme razgovora biće, između ostalog, koraci koje Srbija preduzima uoči objavljivanja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi za članstvo u EU i pitanja vezana za Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske koji je Vlada Srbije nedavno usvojila.
Leoneti će pre Beograda posetiti Vukovar, grad simbol velikih stradanja tokom devedesetih godina prošlog veka.

"Svima nam je još uvek u sećanju slika hrvatskog i srpskog predsednika zajedno u Vukovaru u novembru prošle godine. Ne potcenjujući poteškoće, Francuska računa na Hrvatsku i Srbiju u smislu jačanja njihovih dobrosusedskih odnosa i saradnje. To ću reći predsedniku Tadiću u Beogradu, kao što sam to jutros rekao predsedniku Josipoviću u Zagrebu", rekao je Leoneti.

On je rekao i da će proširenje Unije na države jugoistočne Evrope biti proces koji će promovisati mir i stabilnost u celoj Evropi.
"Nema sumnje da je put dug, ali primer Hrvatske, koja je s uspehom savladala izazove i zadovoljila teške kriterijume, jasna je poruka za sve zemlje kojima se nudi evropska perspektiva", rekao je Leoneti i dodao da je "proces pristupanja EU za zemlje kandidate sam po sebi moćan faktor modernizacije i podsticaj na dijalog".

"Na samim zemljama je da sprovedu nužne reforme. Poslednjih deset godina sve su one učinile značajan pomak, pre svega u području ekonomije i političkim reformama. Zemlje regiona još se suočavaju s velikim izazovima, najviše u vezi sa poštovanjem pravne države i sposobnošću sprovođenja nužnih reformi u području uprave i pravosuđa", rekao je Leoneti.

On je dodao da će Unija svaku zemlju procenjivati prema njenom napretku i zaslugama.
"Mi ćemo i dalje insistirati na rigoroznom poštovanju kriterijuma za pristupanje, vodeći se pri tom hrvatskim modelom", dodao je on.
Leoneti je naglasio da "pridruživanje Uniji iziskuje i sposobnost suočavanja s prošlošću, koliko god ona bila bolna".
"Suštinski je važno da sve države regiona nastave da rade na normalizaciji međusobnih odnosa, kao i na ponovnom uspostavljanju poverenja među građanima, kako bi se novi naraštaji pripremili za kovanje zajedničke evropske budućnosti", poručio je Leoneti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: