Štrajk studenata BU

Studenti BU, predvođeni kolegama sa Filološkog fakulteta, protestovali su u centru Beograda tražeći da se ukine rangiranje pri upisu naredne godine studija.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

18:33

Default images

Oni od nadležnih institucija traže da 48 bodova ostane jedini uslov za budžetsko finansiranje i da se školarine smanje na 50.000 dinara.

"Takođe tražimo da se školarine smanje na tri minimalne plate na državnom nivou, što otprilike iznosi oko 48.000 do 50.000 dinara, jer je minimalac oko 18.000 dinara", rekli su Tanjugu delegati Plenuma studenata Filološkog fakulteta.

Oni su dodali da ima još pojedinačnih zahteva, koji variraju od fakulteta do fakulteta, a studenti, takođe, žele da se vrati studiranje na budžetu pet godina, kao i apsolventski rokovi.

Protest je počeo kod Filološkog fakuteta u 12 časova, a studenti su, preko Trga Republike, kraj zgrade "Politike", Skupštine Srbije, Arhitektonskog, Pravnog i Elektrotehničkog fakulteta, išli do Ministarstva prosvete i nauke i Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve.

Sa rektorom BU Brankom Kovačevićem nisu razgovarali, a osim filologa, protestovali su i studenti Filozofskog fakulteta, Više elektrotehničke škole, Arhitektonskog i Fakulteta političkih nauka.

Studenti očekuju odgovor na svoje zahteve iz vlade i ministarstva, a kako su najavili, sutra i narednih dana će nastaviti proteste.

Kako su Tanjugu rekli u Ministarstvu, zahtevi studenata su primljeni, a pomoćnik ministra Slobodan Jauković hteo je da primi njihovu delegaciju, ali niko nije došao na razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: