Promovisana prva crnogorska puška

Ministarstvo odbrane Crne Gore i fabrika "Tara" iz Mojkovca promovisali su prvi crnogorski pištolj - TM9 i jurišnu pušku TM4.

Izvor: Tanjug, vijesti.me

Sreda, 05.10.2011.

19:10

Default images

Na petogodišnjici od formiranja Vojske Crne Gore (VCG) ministar odbrane Boro Vučinić je rekao da je oružje oduvek bilo ponos Crnogoraca. Promovisan je, takođe, i raketni motor URM1 za avion L39.

Vučinić je rekao da je u prethodnom periodu, uprkos nepovoljnim ekonomskim uslovima, urađeno veoma mnogo da pripadnici VCG po opremljenosti i obučenosti mogu ravnopravno izvršavati zadatke sa vojnicima NATO-a i partnerskih zemalja.

"Vojnik svake države na svetu je veoma ponosan ako u svom asortimanu ima naoružanje domaće proizvodnje. Nadam se da će se uskoro i crnogorski vojnici dičiti svojim novim naoružanjem i sa zadovoljstvom ga pokazivati kolegama širom sveta", kazao je Vučinić. Prema njegovim rečima, ulaskom Crne Gore u NATO otvoriće se vrata domaćim proizvođačima naoružanja da učestvuju na tenderima u svim članicama Severnoatlanske alijanse.
"To je velika šansa za našu ekonomiju, a u ispunjenjem potrebnih standarda naši privrednici će imati punu pomoć Ministarstva odbrane", kazao je Vučinić.

Trenutni kapaciteti mojkovačke fabrike oružja, kako se čulo tokom svečanosti, omogućavaju proizvodnju po 1000 pušaka i pištolja.

Vlasnici i menadžment TARA gruep, kako su kazali, u znak zahvalnosti za podršku Vlade Crne Gore, donirali su Specijalnim jedinicama kopnene vojske i Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Uprave policije po sto pištolja i 10 pušaka, a Pomorskom odredu Mornarice VCG po trideset komada novog oružja.

Ministar odbrane ispalio je i prve metke iz prve crnogorske puške i pištolja.
TM9 je poluautomatski pištoj kalibra 9 milimetara, dok je TM4 jurišna puška kalibra 5,56 milimetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: