Najviše zahteva za azil iz Srbije

Za povećanje lažnih azilanata sa Balkana odgovorne su same države EU, a suspenzija bezviznog režima bi imala katastrofalne posledice, smatraju analitičari.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.10.2011.

19:30

Default images

Osnivači nevladine Evropske inicijative za stabilnost (ESI) sa sedištem u Briselu Gerald Knaus i Aleksandra Stiglmajer su u autorskom tekstu na internet portalu „EU obzerver“ ocenili da bi ostvarenje pretnje nekih zemalja EU o ukidanju bezviznog režima za građane balkanskih država imalo „katastrofalne posledice“.

Oni su se oglasili povodom upozorenja belgijske vlade vlastima u Sarajevu u kojem se navodi da je došlo do „oštrog i alarmantnog“ povećanja zahteva za azil koje podnose građani Bosne i Hercegovine, što je u Briselu ocenjeno kao "zabrinjavajući i ozbiljan problem".

Broj takvih zahteva povećao se sa 25 u julu na 81 u avgustu što je, kako podsećaju autori teksta, zanemarljivo malo u odnosu na 2.000 zahteva koliko u proseku stiže svakoga meseca u Belgiju.

Oni, takođe, navode da je prošle godine najveći broj zahteva sa Balkana stigao iz Srbije (17.715) i iz Makedonije (7.550). Oni napominju da je uglavnom reč o Romima, čijih je svega 2,2 odsto zahteva prihvaćeno, kao i da je 85 odsto svih zahteva upućeno Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji, koje najsporije rešavaju te zahteve.

Knaus i Stiglmajerova su ocenili da EU pokušava da prebaci deo odgovornosti na balkanske države, zahtevajući od njih da obavljaju striktne kontrole na granicama i ne dozvoljavaju putnicima koji nemaju dovoljno novca da uđu u EU, iako je to, kako oni navode, posao carinskih organa u EU.
Autori teksta predložili su, pored ostalog, da države EU skrate proceduru za obradu zahteva za azil sa nekoliko meseci na nekoliko dana, jer se pokazalo da su zemlje koje nemaju problem azilanata upravo one u kojima je procedura brza i efikasna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: