Tači: Rešenje je Ahtisarijev plan

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da politički dijalog Beograda i Prištine nije na radnom stolu ni Prištine, ni Brisela, ni Vašingtona.

Izvor: Beta

Utorak, 04.10.2011.

17:57

Default images

Povodom ideje da sever Kosova bude pod međunarodnom administracijom, on je rekao da je jedino rešenje za sever, kao i za celo Kosovo, potpuno sprovođenje Ahtisarijevog plana.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, na pitanje da li podržava politički dijalog sa Srbijom o kojem se govori u poslednje vreme, Tači je odgovorio:
"Ono što vi pitate nije ni na čijem radnom stolu, ni Prištine, ni Brisela, ni Vašingtona. Ali smo veoma odgovorni kada je u pitanju nastavak tehničkog dijaloga. Naravno, postepeno bi trebalo da dođe i do razumevanja i spremnosti političkog vođstva u Prištini i Beogradu za dobrosusedske sporazume i recipročna priznavanja".

Navodeći da kosovska vlada nije u konfliktu sa građanima na severu, već da je posvećena tome da radi sa njima, poštuje njihovu volju i promeni život nabolje, Tači je rekao da je integracija jedino rešenje za većinu građana na severu, a ne barikade ili samoizolacija.
"Oni već postepeno izražavaju spremnost za to, oni se distanciraju od ilegalnih i kriminalnih grupa koje će se suočiti sa pravdom. Prema tome, Kosovo će i u budućnosti u tom delu regiona imati međunarodno nadgledanje i podršku", uveren je Tači.
On je odbacio mogućnost podele Kosova.
"Svi su svesni da neće doći do podele Kosova i da neće biti autonomije, neće biti ni specijalnog statusa i ni pod kojim okolnostima neće biti rešavanja pitanja ili problema u tom delu van dokumenta Ahtisarija i konkretnih angažovanja Republike Kosova", smatra Tači.

Tači je rekao da će se odgovorni za paljenje prelaza Jarinje krajem jula sigurno suočiti s pravdom.
"Prve optužnice postoje, ali ponovo naglašavam da ni pod kakvim okolnostima ove ljude, koji pribegavaju nasilju, ne treba identifikovati sa građanima na severu", dodao je on.

.

Jahjaga: Bez razgovora sa Srbijom o unutrašnjem uređenju Kosova

Predsednica Kosova (Beta, arhiv)
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da o pitanjima unutrašnjeg uređenja Kosova nema razgovora ni sa kim, uključujući Srbiju.

Upitani da prokomentarišu pisanje medija da se predsednica Kosova navodno zalaže za političke razgovore o severu Kosova, iz njenog kabineta je, za agenciju Beta, rečeno da se o unutrašnjim pitanjima ne razgovara ni sa kim.

"Stav je predsednice da unutrašnja pitanja zemlje nisu predmet odnosa sa drugim državama. Republika Kosovo i Republika Srbija mogu postići dogovore o bilo kakvim pitanjima samo kao dve priznate i suverene države sa političkih subjektivitetom i teritorijalnim integritetom na osnovama reciprociteta", istaknuto je u saopštenju.

Predsednica Jahjaga istakla je da je Kosovo spremno da sa Srbijom uspostavi diplomatske odnose, naveli su iz njenog kabineta.

"Politički dijalog, kako ocenjuje javnost, nije ništa drugo sem razvijanje normalnih odnosa dve države, Republike Kosovo i Republike Srbije. Kosovo ima iskustvo razvijanja bilateralnih odnosa i to će iskustvo iskoristiti i u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao dve suverene države".

Kosovska predsednica smatra da ne treba postavljati uslove za uspostavljanje odnosa dve države, već da treba imati u vidu
sopstveni ustav i zakone, rekli su iz kabineta kosovske predsednice.

Prištinski mediji su danas preneli informacije da se predsednica Jahjaga navodno zalaže za političke razgovore o severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: