Drašković: Scenario Oluje za Kosovo

Lider SPO Vuk Drašković za B92 rekao da se boji da neće proći ni mesec dana, a da će na Kosovu biti primenjen scenario Oluje.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

16:58

Default images

Kako kaže, u opticaju je scenario da se izazove krvopoliće, da uslede traktorske kolone, koje će kod građana Srbije izazvati bes ka Zapadu, ali i da barikade budu pretvorene u barikade ka demokratskom svetu.

"Jedna kosovska Oluja koja će bukvalno Srbiju da napuni besom prema Zapadu i da one barikade sa severa Kosova budu pretvorene u barikade našem hodu ka normalnom demokratskom svetu", kaže Drašković.

Drašković ističe da je vreme da se naviknemo da činjenicu da smo poraženi, odnosno da je potrošen i poslednji cent pobede Kraljevine.

Lider SPO je kiritikovao ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića zbog jučerašnjih izjava i nazvao ga zamenikom ruskog ambasador Konuzina.

Prema njegovom mišljenju, Dačić je izazvao skandal, tražeći konferenciju o podeli Kosova, "ali kao što svi znaju i ma šta svi želeli to nije moguće", kaže Drašković.

On smatra da će se o podeli Kosova možda moći govoriti nakon pet,10 ili 15 godina, kada će teme biti i podela Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Drašković kaže da su taoci i žrtve država Srbija i njena budućnost, kao i narod na severu Kosova.

"Prva žrtva ove paklene strategije treba da budu Srbi sa severa Kosova. Prema onome što znam u opticaju je jedan opasni scenario, da se izazove krvoproliće i da za toga krvoprolića uslede naravno one traktorske opet kolone Srba sa severa", kaže Drašković.

I sam lider SPO kaže da mu je na srcu Kosovo, ali da je vreme da se izvini svom srcu, te da se suočimo sa realnošću da su nam crkve i narod na Kosovu i da treba voditi politiku i EU i EU standardi za Kosovo.

Drašković smatra da je nestatusni deo Ahtisarijevog plana prihvatljiv za Srbiju jer to, kako je rekao, ni na koji način neće značiti priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Prihvatanje plana neće značiti priznavanje Kosova, jer niko od nas ne traži da šaljemo ambasadora u Prištinu", objasnio je Drašković.
Prema njegovim rečima, prihvatanje Ahtisarijevog plana bio bi osnov za dalji dijalog na relaciji Beograd-Priština-Brisel-Njujork.

"Nestatusni deo plana, koji se ne bavi statusom Kosova i njegovom nezavisnošću, već statusom Srba i naših manastira i crkava, veoma je dobar i možemo ga prihvatiti uz neka poboljšanja i doradu", rekao je Drašković.

Ahtisarijev plan treba prihvatiti zbog naroda, a ne zbog Evrope, dodao je on i precizirao da je njime predviđena široka autonomija srpskih opština i nacionalnih institucija Srba na Kosovu, prvostepeni sudovi i srpska policija, kao i zaštitne zone oko crkava i manastira.
Komentarišući incidente na Jarinju, lider SPO upozorava da neko pokušava da vrati Srbiju u devedesete.

Drašković je optužio vlast da od građana krije istinu o događajima na severu Kosova i saopštio šta su službe bezbednosti prenele članovima Odbora za bezbednost Skupštine Srbije o događajima na prelazu Jarinje prošle nedelje.

Niame, prokopan je alternativni prelaz, tako da zatrpa i izoluje bazu Kfora, koji je naknadno razvukao žicu i zatvorio prelaz.

Prema informaciji naših službi bezbednosti, citira ih Drašković, ubrzo se pojavljuje grupa organizovanih ljudi, ne još narod koji će za njima doći, jer su ga zbunili da dođe, sa kamionom udaraju u žicu, nose makaze da raseku žicu i nasrću na vojnike Kfora

Došlo je do fizičkog kontakta, američkom vojniku je bila oteta puška, koja do sednice Odbora bezbednosti nije pronađena.

Bačene su šok bombe pod kamion, koristila se bojeva municija sa obe strane.

Predsednik SPO je istakao da bi prvorazredni državni i nacionalni interes nalagao da se to sve građanima saopšti preko televizije i da mu se objasni ko stoji iza svega i da se prikažu i snimci.

"Na toj bazi se sve snima i naši snimaju, ali to neće da kažu, jer zvanično tamo nemamo pripadnike službe bezbednosti. Međutim, NATO kaže da su oni sve snimili i poslali snimke i našoj strani ako ih kojim slučajem nema", rekao je Drašković.

Drašković je pozvao nadležne da saopšte istinu o ovom događaju, a ne da pune narod mržnjom i brukaju se pred UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: