SLO: Neustavno ime ulice po Titu

Ustavni sud Slovenije ocenio kao neustavnu i poništio odluku da se jedna od ulica u Ljubljani nazove po Josipu Brozu Titu. Ime simbolizuje totalitarni režim.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

18:38

Default images

Zbog toga je Ustavni sud poništio odluku gradskih vlasti Ljubljane koja je po Titu imenovala veliku ulicu koja prolazi pored novosagrađenog stadiona Stožice.

Ustavni sud je naglasio i da njegova namera nije bila da ocenjuje ličnost i konkretne poteze Josipa Broza Tita, kao ni istorijske ocene i okolnosti.

"Ustavni sud je zaštitnik Ustava, a time i zaštitnik vrednosti na kojima se taj Ustav zasniva. Njegov zadatak je, da poštujući važeći ustavni red, utvrdi ustavno pravno važne okolnosti i na osnovu njih odluči o ustavnosti spornog propisa", naveo je u svojoj presudi Ustavni sud Slovenije.

Istovremeno je dodao i da je simbol ulice koja nosi ime po Titu neodvojivo povezan sa simboličkim značenjem imena Josipa Broza Tita, jugoslovenskog maršala i predsednika SFRJ.

"Titovo ime ne simbolizuje samo oslobođanje teritorije današnje države Slovenije od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu, nego i posleratni totalitaristički komunistički režim, koji su obeležile opsežna i gruba kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito u deceniji nakon završetka Drugog svetskog rata", naveo je Ustavni sud Slovenije.

Ustavni sud Slovenije je istakao da je odluka ljubljanskih gradskih vlasti da novosagrađenu ulicu nazove Titovom ulicom "podvrgnuta suštinskim ograničenjima koja proističu iz Ustava i među kojima glavno mesto pripada ljudskom dostojanstvu".

Zato je Ustavni sud Slovenije, uzevši u obzir da je ta odluka gradske ljubljanske vlasti, na čijem čelu je gradonačelnik Zoran Janković, u neskladu sa načelom poštovanja ljudskog dostojanstva, odlučilo da je poništi.

Inicijativu za proveru ustavnosti odluke da se jednoj od ljubljanskih ulica da ime po Titu je Ustavnom sudu dostavio Jernej Vrtovec, iz podmlatka slovenačke stranke Nova Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: