Uhapšeni rukovodioci "Kolubare"

Dragan Tomić, bivši direktor Kolubare i funkcioner DSS-a, uhapšen prilikom pokušaja bekstva iz zemlje. Policija privela još 17 osoba.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 04.10.2011.

07:49

Default images

Osam meseci nakon što je B92 ekskluzivno objavio da se u rudarskom basenu Kolubara godinama krši zakon zarad bogaćenja pojedinaca, počela su prva hapšenja.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je potvrdio da je, pored Tomića, koji je na funkciji direktora bio od 2004. do 2008, uhapšen i Vladan Jovičić, koji ga je zamenio na toj funkciji od 2008. do 2009.

Takođe je uhapšeno još sedam odgovornih lica u "Kolubari" i to Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić, takođe odgovorna lica u "Kolubari".

Pored njih slobode su lišeni i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, i Vera Trifunović kao i Radoslav Savatijević Kene, bivši član upravnog odbora EPS-a, i vlasnik preduzeća "Pam-ek", "Aros beton", "Beokran komerc" i "Beoogrev".

Zamenica republičkog tužioca Olgica Miloradović tvrdi da je Tužilaštvo ispitivalo poslovanje "Kolubare" mnogo pre nego što je to objavljeno u javnosti.

O slučaju "Galenike" tužilaštvo će objaviti saopštenje kada bude smatralo da javnost treba da o tome bude obaveštena.

Radisavljević: Akcija izvedena nakon višemesečnog rada

Radisavljević je Tanjugu izjavio da se uhapšeni sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, pri čemu se visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete osumnjičeni kreće od 20 miliona do 290 miliona dinara.

Ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća i visina štete za Kolubaru iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo preko 10 miliona evra, naglasio je tužilac.

Tužilac je precizirao da se uhapšeni sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deliks" čiji je vlasnik Dimtrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem" koja su pod kontrolom Savatijevića, zatim "Plan projek" u vlasništvu Dejana Živojinovića. Protivpravna imovinska korist je pribavljena i "Neogradnji" Nenada Živojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu" u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić", Radovana Cvetića.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal, sa policijom i poreskom policijom, analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća i ukoliko se utvrdi da je zakup mašina vršen na sličan način, treba očekivati proširenje krivičnog postupka i na druga lica", istakao je tužilac.

On je ukazao da je akcija hapšenja izvedena nakon višemesečnog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policijskom upravom za grad Beograd, upravom kriminalističke policije i poreskom policijom.

Ovim korakom je okončan jedan deo pretkrivičnog postupka pokrenutog povodom sumnji da se u Rudarskom basenu "Kolubara" Lazarevac, kroz zakup građevinskih mašina u vlasništvu privatnih preduzeća, nezakonito koriste sredstva "Kolubare" i pribavlja imovinska korist drugim pravnim i fizičkim ličima, ukazao je Radisavljević.

Podsetimo, Tomić je uhapšen na granici sa Makedonijom, a kako je B92 saznao, njegovo hapšenje bilo je planirano za danas, ali je pomereno za dan ranije, odnosno za ponedeljak, zato što se saznalo da planira bekstvo u Grčku.

Osumnjičeni, koji su bili ili su još na rukovodećim mestima u "Kolubari" i firmama koje su sarađivala s "Kolubarom", terete se za malverzacije "teške" oko 10 miliona evra. Međutim, ekipa emisijea B92 "Insajder", koja je javnosti i otkrila malverzacije u "Kolubari", saznala je da se preko zakupa privatne mehanizacije iz "Kolubare" u poslednjih 8 godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra.

"Insajder" je istražujući došao i do informacije da Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, preko članova uže porodice, radi s "Kolubarom", s tim što Marković tvrdi da nema nijednu mašinu, već da 30 godina trguje ugljem iz "Kolubare".

Insajder upoznao javnost sa ovom aferom

Malverazcije u "Kolubari" javnosti je prvi put otkrila ekipa "Insajdera". Taj serijal otkrio je da je najviše najviše novca iz ovog javnog preduzeća izvučeno preko zakupa privatne mehanizacije u periodu od 2007. do 2008.

Reč je o teškim građevinskim mašinama koje Kolubara, pod izgovorom da nema dovoljno sopstvenih, mora da zakupi od privatnika.

Insert iz serijala "Prevara veka": "Dragan Tomić, koji je bio direktor 'Kolubare' od 2004. do decembra 2007, prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, 2007. godine angažovao je i mašinu privatne firme 'Kačer turist', za koju se ispostavilo da je u njegovom većinskom vlasništvu. U pitanju je skip koji je, prema informacijama Insajdera, 'Kolubara' plaćala oko 30 evra po satu. Taj skip, koji je tokom više meseci u proseku radio 10 sati dnevno, zaradio je svom vlasniku najmanje 250.000 evra. A prema dokumentima do kojih je došao Insajder, jedan radnik na mašini firme 'Kačer turist', čiji je većinski vlasnik Dragan Tomić, navodno je radio čak 24 sata, četiri dana zaredom."

Uhapšeni Radosav Savatijević Kene, kako je objavio Insajder, u isto vreme kada je bio član UO EPS-a, preko povezanih lica angažovao je mašine u "Kolubari". On je, inače, u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor i uhapšen je u svojoj kući u Vreocima, a istražuje se njegovo učešće u zloupotrebama pri izgradnji puteva.

Ni Tomić, ni Savatijević o toj temi nikada nisu hteli da govore za Insajder, dok je Demokratska stranka Srbije konstantno govorila da B92 vodi kampanju protiv njih.

Na ulicama Lazarevca su nakon premijernog emitovanja emisije osvanule umrlice za TV B92, na kojima su se našla imena članova naše redakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: