Đaci pešaci na jugu Srbije

B92 je istraživao zašto đaci u selima u opštinama Leskovac i Vranje duž administrativne linije sa Kosovom u školu idu peške, kroz šumu punu vukova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2011.

19:17

Default images

Đaci od prvog do četvrtog razreda iz sela Ravni Del, Dupeljevo i Oruglica, duž administrativne linije, sami, bez pratnje, pešače i po tri sata od kuće do škole. Kažu da se ne boje vukova, iako u šumama na tom području ima divljih životinja. Do tih sela u opštinama Leskovac i Vranje ne možete doći putničkim automobolim jer nema puta, a i škole su u vrlo lošem stanju.

Roditelji učenika izdržavaju porodice stočarstvom, sečom drveta i pravljenjem ćumura, pa jedino zimi i kada je loše vreme mogu da ih prate do škole.

Deca iz sela Ravnog Dela u školu idu stazom širine metar i po koju pređu svakog dana po dva puta. Ustaju ujutro u šest da bi stigli na nastavu od pola devet u selo Mijovce udaljeno 10 kilometara. Oni iz tog sela na oko 1000 metara nadmorske visine sa područja Leskovca idu u školu koja se nalazi u ataru grada Vranja i tamo su jedini đaci.

Njihovi drugari iz istog sela koji pohađaju prvi i drugi razred idu u školu u selu Gornja Oruglica na teritoriji Leskovca. U školi od blata, koja nema toalet ni osvetljenje, samo oni slušaju učitelja.

Dok se putevi do ovih sela ne izgrade, odbornici skupštine grada Leskovca predlažu da ministarstvo prosvete pronađe rešenje za trinaestoro đaka pešaka.

Međutim, ministar prosvete Žarko Obradović je, tokom nedavne posete Leskovcu, gde je otvarao Visoku poslovnu školu, rekao novinarima da neće odgovarati na pitanje koja kvare svečanost otvaranja škole.

Prema podacima lovačkih udruženja, u planinama od Vranja do Leskovca, kojim prolaze đaci pešaci, ima oko 200 vukova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: