"Granice Kosova moguće je menjati"

Britanski ekspert za međunarodne odnose Džejms Ker Lindzi kaže da "ako Beograd iznese dobar plan" moguća je promena granica i sever Kosova u sastavu Srbije.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 03.10.2011.

00:26

Default images

Postoje dve realnosti na terenu - jedna je da je Kosovo nezavisno, a druga da se Srbi na severu Kosova protive kontroli vlasti iz Prištine, rekao je Lindzi i ocenio da je tu moguće naći kompromis.

Ako Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova, onda Priština mora da prihvati da je sever deo Srbije. Direktne posledice odbijanja kompromisa snosiće Srbija i Kosovo, a ne SAD ili Rusija, kazao je Lindzi.

Ovaj profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, koji je nedavno u Beogradu promovisao najnoviju knjigu "Kosovo - put ka osporenoj državnosti na Balkanu", objasnio je da države koje ne trpe direktne posledice svojih odluka mogu da zauzimaju tvrde stavove, ali da odbijanje kompromisa najviše pogađa Srbiju i Kosovo.

"Ako Beograd iznese precizan i dobar plan, verujem da bi ih to navelo da se preračunaju koliko bi ih koštalo održavanje vlasti Prištine na severu, plaćanje mirovnih snaga koje bi dugo morale da budu stacionirane na severu", rekao je Lindzi.

Prema njegovim rečima, postizanje dogovora sa Beogradom bi rešilo mnoge probleme poput toga da Kosovo dobije priznanje u međunarodnim institucijama.

"Kosovo bi tako prevazišlo pravne probleme, a Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama. To su stvari koje znače u svakodnevnom životu jer su u pitanju pravi simboli nezavisnosti, a Kosovi ih sada nema", kazao je Lindzi.

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji. Nema nikakvih odredaba u međunarodnom pravu koje bi sprečile neku državu da pregovara o promeni granica i da nezavisnost jednom delu svoje teritorije", ocenio je Lindzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: