Mađarska preispituje podršku Srbiji

Mađarska će preispitati svoju podršku kandidaturi Srbije za članstvo u EU nakon usvajanja zakona o restituciji pošto ga smatra diskriminatornim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2011.

12:27

Default images

"Mi smo najviše posvećeni evropskoj integraciji Srbije, ali priključenje nije realno sa zakonima kojima se kolektivno uskraćuju građanska prava", rekao je potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen.

On je rekao da će Budimpešta "razmotriti podršku kandidaturi Srbije u EU" ako srpski parlament ne izmeni "neprihvatljive delove zakona o restituciji, kako bi bilo moguće obeštećenje i mađarskoj zajednici".

Skupština Srbije usvojila je prošlog ponedeljka Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju što je jedan od uslova za približavanje Srbije EU.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor uputio je istog dana otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću uz molbu da ne potpisuje ukaz o proglašenju tog zakona zato što se njime potvrđuje princip kolektivne odgovornosti za dešavanja tokom Drugog svetskog rata.

"Mađarska odbacuje princip kolektivne krivice koji je potpuno suprotan osnovnim normama Evropske unije, osnovnim ljudskim praviam i interesima mađarske zajednice", dodao je Semjen.

On je, međutim, izrazio uverenje da će Srbija razmotriti taj zakon i da Budimpešta neće morati da menja svoj stav.

Mađarska smatra da je usvojeni zakon diskrimantorni prema mađarskoj zajednici u Vojvodini koja broji više od 350.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: