"Da odlučujem, zabranio bih Prajd"

"Da gradonačelnik odlučuje o održavanju Parade, kao što je u drugim zemljama, ne bih dozvolio takve manifestacije", kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

23:18

Default images

Đilas je, gostujući u "Utisku nedelje", objasnio da ne bi dozvolio održavanja Parade ponosa rukovodeći se time da "sačuva glave ljudi".

"Ona je usmerena na to da navodno pokaže različitosti i probudi toleranciju, ali uvek izazove kontra stvar. Posle parade prošle godine povećana je homofobija u Srbiji", rekao je gradonačelnik.

"Ako ste homoseksualac - to je vaše pravo i niko ne treba zbog toga da vas maltretira, ali šetnjom se ništa ne dobija", rekao je gradonačelnik, insistirajući na tome da je važno izaći sa idejom kako da kao društvo budemo tolerantniji i izrazio mišljenje da je jedini način za to razgovor i konkretne akcije.

Đilas je u "Utisku nedelje" na TV B92 istakao da u Srbiji danas postoje mnogo ozbiljniji problemi od Parade ponosa, u trenutku kada se Srbi ne mogu slobodno prošetati jednim delom svoje teritorije.

"Vi danas imate situaciju da ne možete da prošetate delom formalno i zvanično teritorije Srbije, na Kosovu i Metohiji. Nekog tamo ubiju samo zato što je Srbin i mi živimo s tim", rekao je Đilas i dodao da se ne može očekivati da je u jednom delu države ovakva situacija, a u drugom potpuno drugačija.

Gradonačelnik je odbacio tvrdnju da je održavanje "Parade ponosa" otkazano zbog predstojećih izbora.

"Vi zaista mislite da tamo neko razmišlja da li će, ako se Parada održi ili zabrani, a izbori su u aprilu sledeće godine, biti više glasova? To nema nikakve veze jedno sa drugim", rekao je on.

Prema njegovim rečima, treba da budu uhapšeni oni koji su označeni kao potencijalna opasnost po bezbednost, ukoliko postoje dokazi za takvo nešto.

Goran Miletić, član organizacionog odbora Parade ponosa, kaže da veruje bezbednosnim procenama da je bilo pretnji, ali i da je policija mogla da izađe na kraj sa njima.

Miletić je rekao da su zbog toga organizatori Parade policiji "maksimalno olakšali posao", budući da je bila planirana trasa za štenju ista kao i prošle godine, kako bi policija lakše obezbedila skup.

On je ponovio da su glavni problemi LGBT populacije nasilje, diskriminacija i nevidljivost u društvu.

Na pitanje da li je najbolji trenutak da se mobiliše 5000 policajaca u trenutku kada je situacija na severu Kosova alarmantna, Miletić kaže da ta situacija nema veze sa Jarinjem. Miletić je rekao da i druge zemlje koje su u krizi poput naše održavaja Paradu, poput Grčke.

Član Upravnog odbora "Dveri" Vladan Glišić rekao je da ta organizacija nije primorala državu da zabrani sve skupove planirane za ovaj vikend, već su samo artikulisali stav većine građana koji ne žele da se "Parada ponosa" održi.

Glišić je naveo da "Porodična štenja", koja je trebalo da se održi u subotu u Beogradu, jeste protiv "Parade ponosa", ali da se "Dveri" protive nasilju.

Predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović istakao je da će država pokazati da nije kapitulirala pred nasiljem tek kada uhapsi nasilnike.

On je objasnio da ukoliko postoji opasnost da se ponovi isti scenario kao prošle godine, postavlja se pitanje da li "Parada ponosa" onda služi tom svom cilju, koji jeste promocija tolerancije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

262 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: