Nigerija neodlučna o Palestini

Nigerija odbija da objavi kako će glasati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj zahtevu Palestinaca za punopravno članstvo u svetskoj organizaciji.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

20:52

Default images

Palestinci nastoje da obezbede podršku najmanje devet od 15 članica Saveta bezbednosti, a glas Nigerije će, kako izgleda, biti ključan na glasanju.

SAD su najavile da će staviti veto na palestinski zahtev, ali bi to mogle i da izbegnu ukoliko Palestinci ostanu uskraćeni za neophodnih devet glasova.

Palestinski šef diplomatije Rijan Malki rekao je u četvrtak da je dobio uveravanje Gabona i Nigerije o podršci Palestincima.

Portparol nigerijskog ministarstva spoljnih poslova Damijan Agvu rekao je da Nigerija, najmnogoljudnija država Afrike, tek treba da da podršku jednoj od zainteresovanih strana.

"Zabeležili smo stavove obe strane. I jedna i druga lobiraju za podršku Nigerije", naveo je Agvu.

Prema njegovim rečima, Nigerija se zalaže za rešenje koje bi podrazumevalo dve države, za Izrael i Palestince, ali je istakao da bi bilo "diplomatski netaktično" od njegove zemlje da se izjasni o tome kako će da glasa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je od UN da priznaju nezavisnu palestinsku državu koja bi obuhvatila teritorije koje je Izrael okupirao posle rata 1967 - Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: