Sirija: Zauzet grad al-Rastan

Vlasti Sirije slave uspostavljanje kontrole nad pobunjenim gradom al-Rastanom. U Turskoj opozicija objavila osnivanje sirijskog Nacionalnog saveta spasa.

Izvor: Beta

Nedelja, 02.10.2011.

20:34

Default images

Snage bezbednosti i vojska Sirije objavile su uspeh u ponovnom zauzimanju grada al-Rastana na zapadu zemlje, koji je od 26. januara postao centar ustanka u toj zemlji Bliskog istoka.

Državna televizija Sirije prikazala je snimke na kojima se vide vojnici na ulicama grada, na kraju verovatno najduže vojne operacije tokom pobune. Prikazani su građani kako slave dolazak vojnika, zatim zaplenjeno naoružanje, i vojnih dezertera koji su uhapšeni tokom akcije.

U zauzimanju kontrole nad al-Rastanom učestvovalo je 250 oklopnih vozila uz podršku helikoptera. Pravi ulični rat se vodio nekoliko dana, tokom kojih su borbe vođene na ulicama, a stanovnici se skrivali od rafala, granata i drugih opasnosti. Pod kontrolom dezertera iz vojske i pobunjenika je bio nekoliko sedmica.

Čitava jedinica odbeglih vojnika, poznata kao Bataljon Haleda bin al-Valida, objavila da se povlači iz al-Rastana u pokušaju da izbegne ozbiljan rat na ulicama grada.

Ipak, amaterski snimci pokazuju da su nastavljeni i protesti i borbe. Izveštaji pobunjeničkih aktivista i boraca za ljudska prava navode da svakoga dana pogine od 15 do 20 civila.

Al-Rastan je grad sa 40.000 stanovnika, koji je smešten na putu između glavnog grada Danaska i drugog po važnosti Alepa.

Protesti se nastavljaju

Demonstracije u al-Hiraku (Foto: Beta - 01.10.2011.)
Amaterski snimci iz drugih mesta širom Sirije pokazuju da se protesti protiv predsednika Bašara al-Asada nastavljaju. U selu al-Hirak, u oblasti Dara, više stotina ljudi se okupilo na glavnom seoskom trgu.
Demonstracije u oblasti al-Kesur (Foto: Beta - 01.10.2011.)
Slično je bilo i u oblasti al-Kesur, u provinciji Homs, gde su demonstranti najviše reagovali na vesti da je u Damasku 29. septembra napadnut ambasador SAD, koji je stizao u posetu jednom od vođa opozicije. Tada je ambasador bio primoran da u toj zgradi ostane tri časa.

Nacionalni savet u Turskoj

Istanbul: Nacionalni savet spasa Sirije
Zauzimanje al-Rastana odvijalo se istoga dana kada su vođe opozicionih političkih struja u turskom gradu Istanbulu objavile stvaranje Nacionalnog saveta. To telo ujedinjuje sve političke struje suprotstavljene režimu predsednika Bašara al-Asada.

„Sirijski Savet je otvoren za učešće svih Sirijaca. To je nezavisni savet koji predstavlja suverenitet sirijskog naroda u borbi za slobodu”, navodi se u osnivačkom manifestu Saveta pročitanom novinarima.
Savet spasa Sirije
Nacionalni savet odbacuje sva spoljna mešanja koja bi uticala na suverenitet sirijskog naroda.

Savet ujedinjuje sve političke struje protivne režimu, a među njima su Lokalni komiteti koordinacije zaduženi za organizovanje manifestacija širom zemlje, Muslimanska braća zabranjena u Siriji, liberali, kao i kurdske grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: