Bugarska: Protesti zbog kralja Kira

U Bugarskoj i danas antiromski protesti povodom tragedije u Katunici, gde su poginula dva mladića, a meštani za to optužili "ciganskog barona" Kirila Raškova,

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2011.

20:31

Default images

Na protestu koji su organizovali stranka "Red, zakon, pravda" i građansko udruženje "Sila" učestvovalo je oko 3.000 uglavnom mlađih ljudi.

Na sceni na mitingu u Plovdivu bio je postavljen transparent "Nećemo zaboraviti, nećemo pprostiti", a skandirano je i "ostavka".

Demonstranti su zatražili da poštovanje bugarskog zakonodavstva od strane svih bugarskih državljana, nedoložnu istragu protiv mafijaških bosova, a zahtevali su i strožiju kontrolu u primeni novinarske etike u izveštavanju sa događaja.

U Plovdivu je zbog održavanja mitinga, bilo pojačano policijsko prisustvo.
U Sofiji su održana dva protesta. Jedan je organizovala partija "Red, zakon, pravda", a demonstranti su tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova Cvetana Cvetanova.

Udruženje "Sila" organizovalo je protest ispred hrama "Aleksandar Nevski". Na mitingu je zatraženo jače prisustvo policije u rizičnim rejonima, građanska kontrolu nad MUP-om i hitne mere u prevazilaženju duplih standarda u pravosuđu.

Antiromski protesti širom Bugarske traju skoro deset dana, a inicirani su ubistvom mladića Angela Petrova (19) u plovdivskom selu Katunica 23. septembra, za šta su meštani okrivili romskog bogataša Kirila Raskova, poznatijeg kao "car Kiro".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: