Hag: Šešelj prijavio tužioca

Lider radikala Vojislav Šešelj podneo je krivičnu prijavu protiv tužioca Haškog suda Darila Mandisa zbog obelodanjivanja identiteta zaštićenog svedoka.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

15:01

Default images

Krasić je, na konferenciji za novinare, kazao da je Šešelj podneo prijavu i protiv zamenika šefa pretpresnog odeljenja tužilaštva Boba Rida zbog istih raznola, a pretresnom veću je podneo obaveštenje o ugrožavanju procesa koje vode protiv njega pojedine zapadne vlade.

Oba ta Šeseljeva podneska, podneta na osnovu depeše koje je preneo "Vikiliks", pokazuju da "Haški tribunal nije sud i da tužilaštvo sudije i sekretarijat Haškog tribunala rade po nalozima SAD, Velike Britanije, EU i NATO pakta", rekao je Krasić.

Krasić je kazao da depeše koje je objavio "Vikiliks" predstavljaju dokaz da lideru radikala nije omogućeno pravično suđenje u Haškom tribunalu.

On je rekao da postoji 1.235 depeša iz američkih ambasada i njihove vlade koje se odnose na Haški tribunal i na to da službenici SAD odaju poverljive informacije iz predmeta koji se vode pred Haškim tribunalom.

Jedna od depeša otkriva da se sastanku visokih predstavnika SAD i Francuske, 1. decembra 2006. godine, na kome je razmatrana situacija na Bliskom istoku, rečeno da na sve načine treba sprečiti Šešelja da postane predsednik Srbije, naveo je Krasić.

Tokom oktobra u Haškom tribunalu očekuje se statusna konferencija posvećena Šešeljevoj suđenju.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: