Josipović: Zakon bi izazvao problem

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da se predloženim zakonom o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije ne može postići željena svrha.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 02.10.2011.

19:59

Default images

Josipović dodaje da je pitanje da li je on u saglasnosti s međunarodnim pravom.

"Jedini put je da se sedne za sto i da se dugoročno dogovori sistem po kojem niko ko je počinio zločin neće izbeći pravdi. To je vrlo važno i od toga ne treba odstupiti jer će se sprečiti da se progon za ratne zločine politizuje i koristi u bilo kakve političke svrhe", rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik je tako komentarisao vladin predlog zakona o ništavnosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije, kao i optužnice iz Srbije protiv 40-tak hrvatskih državljana, među kojima i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara.

"Jasno da je u pitanju jedna politička poruka, s obzirom na to da su se slale optužnice koje nisu sledile onu proceduru koja je bila dogovorena, ali takav zakon nije način rešavanja problema", ocenio je Josipović.

On je dodao da zakon, ukoliko bude usvojen u Saboru, neće ostvariti svoju funkciju, već će izazvati probleme jer neki koji su na srpskim optužnicama neće znati za njih i imaće problema ako budu putovali u inostranstvo.

Josipović je rekao kako ne može da tvrdi da je vladajuća stranka Hrvatska demokratska zajednica optužnice iz Srbije obznanila tek sada kao deo predizborne kampanje, ali je dodao da zna da su "optužnice stigle u avgustu".
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor reagovala je na tvrdnje srpskog poslanika Milorada Pupovca da su optužnice protiv 40-ak visokih hrvatskih rukovodilaca i vojnika stigle u julu, rekavši da je Pupovac trebalo da je obavesti o tome ako je znao.

"Ako je ranije znao nešto o optužnicama iz Srbije, Pupovac je trebao da me obavesti o njima", rekla je Kosorova u katoličkom svetištu Mariji Bistrici, gde je bila na vojnom hodočašću kome su prisustvovali najviši politički, vojni i policijski rukovodioci.

Rekavši da ne zna otkud Pupovcu te informacije, Kosorova je rekla da Slobodan Uzelac iz Samostalne demokratske srpske stranke (čiji je Pupovac potpredsednik) sedi u vladi, pa bi bio red da su, ako su imali informacije, Pupovac ili Uzelac, obavestili i nju.

"Tu se radi o skupljanju političkih poena", kazala je premijerka i dodala da se "u politici ne treba ništa čuditi, pogotovo što je sad vreme kad se Pupovac bori za glasove srpske nacionalne manjine".

Pupovac je juče, posle komemoracije ubijenim Srbima u Varivodama, rekao da su o optužnicama iz Srbije protiv 40-ak hrvatskih državljana, među kojima je i potpredsedik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, znatno ranije razgovarali hrvatski i srpski ministri pravde Dražen Bošnjaković i Snežana Malović.

On je naveo da su optužnice stigle 27. jula i da mu nije jasno zašto informacije o optužnicama ranije nisu izašle u javnost, već se Sabor pretvorio u sredstvo za tu priču.

Tvrdnju Pupovca danas je potvrdio i predsednik Ivo Josipović, koji je rekao da zna da su optužnice stigle u avgustu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: