Deset meseci za pregled na MR

Za pregled magnetnom rezonancom u Srbiji se čeka i po deset meseci. Lekari optužuju državu. koja mora da uspostavi sistem, red i poštovanje zakona.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

19:52

Default images

Na listi čekanja za magnetnu rezonancu u KBC Bežanijska kosa čeka 1 500 pacijenata, a vreme zakazivanja je februar 2012. U KCS čeka 2 400 pacijenata, a zakazivanje se vrši za jul mesec 2012.

"U toku posete dijkagnostičkog centra KBC Bežanijska kosa konstatovano je da prilikom postavljanja pacijenta na listu čekanja lekari ne vrse trijažu pacijenata shodno aktima ministarstva", kaže Leposava Pantić iz Filijale Beograd – RZZO.

U Bežanijskoj kosi tvrde nisu u mogućnosti da izdvoje lekara koji bi ponovo pregledao dokumentaciju pacijenata jer bi to značilo trećinu pregleda manje. Od januara ove godine uradili su čak 7 500 ovakvih pregleda na dva aparata od kojih je jedan star 16 godina i često se kvari.

"Ali ako i rade oba aparata mi kao bolnica smo u problemu jer imamo mali broj lekara i vrlo često ne samo kad su godišnji odmori nego i u redovno radno vreme gde imamo i ostale dijagnostike nama vrlo često radi jedan lekar na dve magnetne rezonance... radi duplo veći broj pregleda", kaže Jovica Šaponjski, načelnik Dijagnostičkog imidžing centra KBC Bežanijska kosa.

Na listama čekanja beogradskih ustanova čekaju i oboleli iz unutrašnjosti iako tamo postoje nekoliko dobro opremljenih centara. Radiolozi rešenje vide u jedinstvenoj listi čekanja, a kao dobar primer navode Republiku Srpsku.

"Njihov republički fond vrši zakazivanje svih pacijenata. Izabrani lekar kandiduje pacijenata za određenu dijagnostičku proceduru, fond raspoređuje po slobodnim mestima i kapacitetima, tako da su sve zdravstvene ustanove jednako i ravnomerno opterećene. Zahvaljujući dobrom informacionom sistemu koji imaju oni u svakom trenutku znaju ko je poslao pacijenta šta je sa njim bilo, da li je pregled opravdan ili nije", kaže Siniša Rusović, načelnik Centra za interventnu kardiovaskulkarnu patologiju.

Radiolozi kažu da se u Srbiji skoro 30% pacijenata nepotrebno upućuje na pregled skenerom ili magnetom i da se zaboravljaju upozorenja Zakona o jonizujucem zracenju i mogućoj štetnosti zračenja.

"Skenerski pregled abdomena kod osobe koja ima 20 godina zbogm mladosti i osetljivosti mladog tkiva na rentgen zračenje vuče rizik od 1 prema 250 za pojavu malignih bolesti kao posledicu pregleda. Iz svog iskustva imam mladića koji je uradio 7 pregleda abdomena za 7 meseci jer mu je hirurg trazio svaki put novi pregled", kaže Rusović.

Zračenje ima kumulativni karakter i svaka doza zračenja koju tokom života primamo se sabira.

U Srbiji se ne vodi ni evidencija o dozama zračenja koje je pacijent primio što je suprotno Zakonu. Svako bi morao da ima karton sa precizno ubelezenim dozama kako bi mogla da se proceni moguća šteta po zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: