Dragišić: Srbija nema Vladu

Zoran Dragišić iz Međunarodnog instituta za besbednost kaže da je otkazivanje Parade ponosa veoma mudra odluka, ali da su desničarske organizacije odnele pobedu

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

15:37

Default images

"Otkazivanje je politička odluka koju je doneo Ivica Dačić, i pokazalo se tako još jednom da je on najozbiljniji političar u ovoj Vladi. Postojala je velika opasnost da dođe do ljudskih žrtava, i narušavanja javnog reda i mira, a država je pogubila sve konce i čak u ovom momentu možemo konstatovati da nemamo Vladu.", rekao je Dragišić.

Dačić je kao ministar unutrašnjih poslova zabranio sva okupljanja i na taj način izbegao da se na njega svali sva krivica za sve sto bi se moglo dogoditi, a objektivno za sve te događaje ne bi bila kriva samo policija, jer je ona samo jedan državni organ za bezbednost, najvidljiviji.

"Naravno da je država kapitulirala i naravno da su zapravo desnicarske organizacije odnele najvecu pobedu, jer ako vi neki skup otkažete i tako onemogućite ljudima Ustavom garantovana prava zato što nema bezbednostnih uslova, to znači da je država kapitulirala, jer ona mora da omogući sprovođenje Ustava. Najvažnija stvar u ovom trenutku je da niko ne nastrada", dodao je Dragišić

On kaže da iza desničarskih organizacija stoje i neke parapolitičke strukture i da svi oni koji se pojavljuju na ulicama su samo vrh ledenog brega.

"Taj „zmijarnik“ se nalazi negde mnogo dublje. Treću godinu zaredom se dešava da država ne može da reaguje adekvatno i pritom je svake godine situacija sve gora i gora. Oni su svake godine sve jači, a država sve slabija. Tu se postavlja pitanje kompetentnosti državnog vrha, ako vi niste u stanju da se obračunate sa ekstremnim grupama, grupama marginalaca. Međutim, te organizacije su dobro finansirane."

Dragišić je rekao da ne veruje da neka od stranaka koja učestvuje u političkom životu direktno stoji iza njih, jer tih organizacija ima dosta i one su dobro finansirane

"Njihove kampanje su skupe i inteligentno sprovođene i pokazuju se mnogo mudrijim od mnogih političkih stranka. Sa žaljenjem se to mora konstatovati, one su znatno ozbiljnjie od mnogih stranaka. Posao je BIA-e da utvrdi ko stoji iza tih organizacija. Važno je To je i pitanje stranih službi, ja sam ubeđen da su strane službe itekako umešane. Država izdvaja veliki novac za BIA, i ona je dužna da držvnom vrhu da informacije i odgovore na ta pitanja, posle je zaduženj drugih službi da te uništi mreže tih organizacija i omogući da Srbija bude bezbedna i suverena država.", zaključio je Dragišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: