Dačić: Planirali su otmicu autobusa

Ministar Ivica Dačić otkrio plan koji su na dan Parade ponosa planirale različite nasilničke grupe, čiji je cilj bio severnoafrički scenario u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2011.

22:43

Default images

Hteli su danas da podmetnu požare na obodima Beograda, na području Avale i sličnim lokacijama kako bi policiju razvukli na više lokacija daleko od centra, piše "Pres".

Dačić je naveo da su različite organizacije, protivnici Parade planirale ozbiljne incidente.

Osim bejzbol palica, lanaca, petardi, kesa i kondoma sa farbom, eksploziva u plastičnim kutijama od vitamina, planirali su i otmicu autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća kojim bi došli praktično do učesnika Parade ponosa.

"Takođe, neke grupacije su planirale i da skup dovede do ljudskih žrtava i da sve dobije političku konotaciju. Želeli su severnoafrički scenario u Srbiji, te incidente nisu planirali samo u Beogradu", kaže ministar. On ističe da je policija do ovih podataka došla operativnim radom, ali i da je vrlo teško ući u komunikaciju ovih grupa jer su prevazišli klasična sredstva za kominiciranje poput telefona, već su se, na primer, dogovarali putem interneta, i to na četovima u okviru igrica na vebsajtovima.

Ministar tvrdi da se zna ko su ti ljudi, ali da čim se otkriju konkretni dokazi za nekoga, kao što je slučaj iz Temerina, policija privodi.

On je dodao i da policija neprestano radi. Kako kaže, država nije poklekla pred huliganima.

"Hipotetički gledano, da je Parada održana, policija bi je sigurno obezbedila. Možda uz vodene topove, upotrebu suzavca, gumenih metaka, možda i vatrenog oružja. I angažovanje više policije nego prošle godine, kada je više od 6.000 pripadnika MUP-a učestvovalo. I skup bi uspeo. Ali uz kolike žrtve? I ne samo materijalne, već i ljudske. Ogromne", smatra Dačić.

Budući da je policija uspela da predvidi sve moguće događaje i deluje blagovremeno, treba shvatiti kao uspeh i odgovorno delovanje državnih organa, smatra Dačić.

Dačić kaže da je sa aspekta policije bilo lako doneti odluku da se Parada ne održi, jer je bezbednosna procena MUP-a imala jasne parametre.

"Iz aspekta političara odluku nije bilo lako doneti odnosno saopštiti jer znam da će uslediti kritike iz nevladinog sektora, nekih političkih stranaka. I da se ne lažemo, bilo je i pritisaka", kaže Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

292 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: