Otvoreno Jarinje, nema saobraćaja

Pripadnici Kfora otvorili su pre podne administrativni prelaz Jarinje. Saobraćaja nema zbog barikada koju su postavili Srbi u petak.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 01.10.2011.

10:21

Default images

Prelaz obezbeđuju vojnici Kfora, koji su u punoj vojnoj opremi na više postavljenih položaja, a o unutrašnjosti prelaza brine Euleks policija.

Pored Euleks policije, na prelazu se nalazi i Euleks carina. Kako je Tanjugu rečeno u Euleks policiji, danas je jedan automobil prošao preko tog prelaza, kao i više osoba.

Euleks i Kfor uklonili su oko 10 sati bodljikavu žicu kojom je prelaz bio zatvoren od 14. septembra.

Pripadnici Kfora su u petak po podne "preuzeli" barikadu na putu ispred prelaza, tako što su proširili bezbednosnu zonu oko Jarinja.

Teška mehanizacija Kfora napravila je, kroz barikadu na putu koji vodi ka prelazu, prolaz dovoljno širok za automobile.

Što se Euleksa i Kfora tiče, prelaz je otvoren za putnički saobraćaj, međutim, na putu Leposavić - Jarinje Srbi su juče postavili novu barikadu od šljunka i zemlje, kojom je onesposobljen dalji saobraćaj.

Uklanjanje postojećih, podizanje novih barikada, još jedna neprespavana noć i neizvesnost, obeležili su na severu Kosova proteklu noć, koja je prošla mirno. Pored barikada dežurali su građani u iščekivanju rešenja za krizu koja traje više od 15 dana. Pomeranjem bodljikave žice i proširenjem zaštićene vojne zone, život Srba se sve više komplikuje.

U blizini administrativnog prelaza Jarinje otežano je kretanje meštana, koji ne mogu svojim vozilima da izađu iz sela, a pešice mogu samo uz dozvolu vojnika i to provlačeći se kroz bodljikavu žicu.

O tome su juče razgovarali sa zamenikom šefa Unmika Robertom Sorensenom, od koga su zatražili da im pomogne i omogući slobodu kretanja.

Među građanima sa severa Kosova rastu neizvesnost i napetost zbog krize. Oni ipak ističu da su odlučni da mirnim protestima i građanskom neposlušnošću iskažu svoje neslaganje s pokušajem Prištine i dela međunarodne zajednice da ih integrišu u kosovske institucije.

Osnovnih životnih namirnica na severu Kosova ima dovoljno. Saobraćaj se odvija otežano sporednim putevima, a od juče međunarodne snage kontrolišu i putnički voz koji saobraća iz Kraljeva do Zvečana.

"Severni deo i dalje pod blokadom"

Dva meseca od izbijanja krize na severu Kosova svi važniji putevi u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok su blokirani za saobraćaj, a gotovo da ne funkcionišu ni prelazi preko administrativne linije ka centralnoj Srbiji.

U blokadi je i drugi zvanični administrativni prelaz Brnjak, na putu Zubin Potok-Ribariće. Taj prelaz i dalje je zatvoren i ograđen bodljikavom žicom, koju je postavio Kfor.

U Kosovskoj Mitrovici u blokadi je glavni ibarski most, koji deli severni od južnog dela grada, kao i glavna ulica koja vodi prema tzv. istočnom mostu u Bošnjačkoj Mahali.

Saobraćaj između Zvečana i Kosovske Mitrovice obavlja se usporeno zbog barikada koje se nalaze na ulazu u Mitrovicu.

U opštini Leposavić na ulazu u grad iz pravca Kosovske Mitrovice lokalni Srbi su takođe postavili barikade, ali se saobraćaj odvija naizmenično, jednom kolovoznom trakom koja je slobodna.

Iz južnog dela Kosovske Mitrovice nemoguće je doći do Zubinog Potoka, osim ako se ne koristi put koji ide preko severnog dela Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: