LGBT nakratko zaustavili saobraćaj

Članovi organizacionog odbora Parade ponosa nakratko su zaustavili saobraćaj na Terazijama. Odluka o otkazivanju svih skupova se poštuje, u Beogradu mirno.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2011.

10:54

Default images

Akcija je završena mirno, a ubrzo je na Terazije pristigao i veći broj policajaca.

Tridesetak aktivista LGBT organizacija na Terazijama je zaustavilo saobraćaj držeći transparent na kome je pisalo "Ljubav. Normalno", na iznenađenje vozača koji su se zaustavljali i malobrojne policije koja je stajala na ulazu u Medija centar.

Saobraćaj na Terazijama posle nekoliko minuta normalizovan.

Članovi organizacionog odbora Parade ponosa rekli su na konferenciji za novinare da je država odlukom da zabrani održavanje Parade "kapitulirala" i da ne može da iza]e na kraj sa huliganima.

Jedinstvena Srbija otkazala je "Porodičnu paradu",
koju je bila najavila za sutra u Jagodini, i pozdravila odluku MUP-a da zabrani sva javna okupljanja.
"Porodičnu paradu, zakazanu za nedelju u 13 sati, otkazujemo nakon što je MUP zabranio sve skupove koji su ovog vikenda trebalo da se održe, kao posledica 'Parade srama", piše u saopštenju JS. U saopštenju koje je potpisao predsednik JS Dragan Marković Palma navodi se da ta stranka "pozdravlja odluku MUP-a jer smatra da je bezbednost građana Srbije i imovine na prvom mestu".

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je juče sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend, a nose povećani bezbednosni rizik. Kako je objašnjeno, MUP je to učinio na osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Nišu Milan Lapčević izjavio je da njihov skup "Šetnja za porodicu", koji je bio zakazan za danas, neće biti održan jer ga je policija zabranila.

Lapčević je kazao da su iz policije dobili usmeno saopštenje o zabrani, a da su oni tražili pismeno obrazloženje, zbog čega je taj njihov skup zabranjen.

"Razumem bezbednosne rizike u Beogradu, ali ne znam zbog čega bi jedan skup bio zabranjen u Nišu", rekao je Lapčević Tanjugu.
Gradski odbor DSS-a početkom sedmice zakazao je za danas skup "Šetnja za porodicu", kao odgovor na organizovanje "Parade ponosa", ali su rekli da njihov skup ne treba povezivati sa sličnim skupovima zakazanim u Beogradu. Policija je nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučila da zabrani održavanja svih skupova ovog vikenda, uključujući i Paradu ponosa.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić apelovala je na građane Srbije da, posle odluke MUP-a Srbije o zabrani održavanja svih skupova tokom vikenda, svojim ponašanjem i neposrednim angažmanom doprinesu sprečavanju nasilja.

Ona je građane i građanke Srbije pozvala da u novonastalim okolnostima postupaju razumno i da se lično angažuju na očuvanju i izgradnji kulture mira, tolerancije, uvažavanja različitosti, kao osnovnih vrednosti demokratskog društva, navedeno je u saopštenju.

Mišljenja u javnosti su podeljena da li je otkazivanje Parade ponosa dobar ili loš potez državnog vrha.

Povećan broj policajaca

U Beogradu i drugim gradovima Srbije preventivno je povećan broj policajaca kako bi se sprečili eventualni pokušaji oglušivanja o zabranu skupova visokog rizika koji su bili planirani za ovaj vikend.

Tanjugu je u MUP-a rečeno da je u policiji preventivno povišen stepen pripravnosti kako bi se garantovalo poštovanje javnog reda i mira.

U slučaju pokušaja okupljanja policija će, kako kažu u MUP-u, striktno držati rešenja o zabrani skupova.

U najužem centru Beograda, u ulicama koje gravitiraju ka Trgu Republike, prisutan je znatan broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

MUP je juče, na osnovu bezbednosnih procena, zabranio održavanje više skupova najavljenih za subotu i nedelju, među kojima je bila i "Parada ponosa" , odnosno okupljanje pripadnika LGBT populacije.

U MUP-u kažu da su rešenja o zabrani održavanja skupova koji su bezbednosno visokorizični ili imaju uzročno-posledične veze sa "Paradom ponosa" uručena organizatorima, a skupovi su otkazani još juče.

Policija je još jednom objasnila da kulturne manifestacije, poput "Radosti Evrope", ili fudbalske utakmice nisu zabranjene.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: