UNMIK na Jarinju, Kfor širi zonu

Na administrativnom prelazu Jarinje posle dužeg vremena ponovo su se pojavili pripadnici UNMIK-a, ali nije poznato šta je cilj dolaska i da li će tu ostati.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2011.

15:07

Default images

Predstavnici Kfora istovremeno su proširili bezbednosnu zonu na Jarinju.

List "Politika" piše da je istraga o akciji Kfora na Jarinju, kada je 7 Srba ranjeno bojevom municijom, a 112 zatražilo lekarsku pomoć zbog povreda zadobijenih gumenim mecima i suzavcem, trajala oko 15 minuta, da je obavljena vrlo traljavo i na brzinu.

Kfor nije ometao istragu, ali je ona, kako se navodi, kratko trajala, jer su vojnici Kfora "brže-bolje bagerom počeli da ravnaju teren, gde su sproveli akciju i to istim bagerom kojim su i blokirali alternativni putni pravac, koji vodi ka centralnoj Srbiji".

Dok Beograd i dalje traži da se sprovede nezavisna istraga o incidentu na Jarinju, predstavnici međunarodne vojne i civilne misije na KiM i kosovska policija ne mogu da se dogovore o zvaničnom početku istrage, piše "Politika" i dodaje da je problem u tome što još nisu sinhronizovane akcije na relaciji Euleks - Kfor- KPS.

Bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UN za Kosovsku Mitrovicu Džerald Galuči ocenjuje akciju Kfora 26. septembra na Jarinju kao "nelegalnu, nelogičnu i nemoralnu" i tvrdi da su međunarodne snage time izašle iz mandata UN.

Međutim, šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Pitera Fejta tu nema dileme. On akciju Kfora vidi kao legitimnu, a kad je reč o rešavanju krize na severu kaže da nema osnova za posebnim razgovorima delegacije Srbije sa zvaničnicima Evropske unije i SAD.

I jedan i drugi, međutim, ne isključuju da bi stvari mogle da budu još gore. Fejt zato što su, kako kaže, kriminalci shvatili da im je došao kraj i da nema povratka na prethodno stanje, a Galuči upravo zato što nelegalna akcija Kfora otvara prostor za još veće nasilje i možda u podelu Kosova.

Ni o kakvoj podeli Kosova nije bilo reči u razgovoru srpskog predsednika Borisa Tadića i američke državne sekretarke Hilari Klinton u Njujorku, saopšteno je sinoć iz Kabineta predsednika Srbije.

Naredne nedelje u Beograd i Prištinu dolazi evropski posrednik Robert Kuper.

I dok se šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović nada nastavku dijaloga s Prištinom, ali i da će s Kuperom razgovarati o režimu na prelazima Jarinje i Brnjak, prištinska delegacija najavljuje da neće po svaku cenu pristati na nastavak dijaloga.
Tanjug
Prema pisanju lista "Koha ditore", oni će od Kupera zatražiti da u eventualnom nastavku razgovora primenjuje kažnjavanje i stimulisanje učesnika dijaloga, shodno tome da li se postignuti dogovori primenjuju ili ne primenjuju.

I dok predsednik RS Milorad Dodik poziva vlast u Beogradu da iznese zahtev da se sever Kosova odvoji i pripoji Srbiji, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Srbija mora što pre da se vrati za pregovarački sto i da se posveti prioritetima, koji sada, "kada joj je status kandidata za člansto u Evropskoj uniji nadohvat ruke, nisu sasvim jasni".

Da međunarodna zajednica nema ideju šta da radi s Kosovom, sa zabrinutošću konstatuje u današnjem tekstu i mariborski list "Večer" i to ilustruje poslednjom sednicom Saveta bezbednosti UN, posvećenom ovoj temi, koja se završila u sredu uveče bez ikakvog zaključka.

Zabrinuti su i Albanci na Kosovu i sa strepnjom očekuju izveštaj Evropske komisije, jer, kako naovdi prištinska štampa, u nacrtu izveštaja EK o Kosovu kao glavni problemi navode se sloboda izražavanja, organizovani kriminal i korupcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: