Kina: „Nebeska palata” u orbiti

Kineska „Nebeska palata” lansirana u orbitu. U oktobru poleće i drugi deo buduće kineske svemirske stanice. Izgradnja stanice planirana oko 2020. godine.

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2011.

10:55

Default images

Kina je uspešno lansirala u orbitu svemirski modul „Nebeska palata”, označivši početak programa za stvaranje prve kineske orbitalne stanice s ljudskom posadom. Letelica „Tjangong-1” („Nebeska palata”) poletela je iz lansirnog postrojenja Djiukuan, u severozapadnoj provinciji Gansu, u pustinji Gobi.

Događaju, koji je prenosila državna televizija CCTV, prisustvovao je premijer Ven Điabao.

Veliki ispit za kineski svemirski program će tek uslediti, kada 8 tona teška letelica bude trebalo da izvodi manevre spajanja letelica u orbiti. Modul bez posade testiraće različite operacije letelica u orbiti, u sklopu priprema Kine da u svemir pošalje stanicu od 60 tona.
Plan leta: Putanja letelice Tjangong-1 u orbiti (Foto: Beta - 29.09.2011.)
Tjangog-1 treba da se spoji sa letilicom Šenzu-8, koja će biti lansirana u oktobru. Letelica će biti bez posade za prvi svemirski susret, a zatim će jedna za drugom biti poslate još dve letelice, s jednim „tajkonautom” (kako Kinezi nazivaju svoje astronaute).

Istraživanja svemira „Nebeskom palatom” Kinezima će obezbediti „neophodno iskustvo za izgradnju prve kosmičke stanice s ljudskom posadom, što je planirano za vreme oko 2020. godine”, objašnjuava portparol misije Vu Ping.

„Tiangog-1 je pripremna faza za izgradnju naše svemirske stanice. Ovladavanje tehnikom približavanja dve letelice i pristajanja letelica otvoriće put Kini ka budućim istraživanjma svemira”, objašnjava kineski stručnjak Pang Džihao.
Kontrola leta: Svemirski centar u Djukuanu (Foto: Beta - 29.09.2011.)
Tjangong-1 je lansirana dva dana uoči nacionalnog praznika, koji se slavi 1. oktobra.

Ipak, Peking je još daleko od toga da u kosmičkoj trci sustigne trenutne supersile. Rusija, Sjedinjene Američke Države, evropske zemlje u satsavu ESA, Japan i druge zemlje zajednički vode i opremaju Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u čijem radu Kina ne učestvuje.

SAD neće testirati novu raketu za slanje ljudi u kosmos sve do 2017. godine, dok je Ruska kosmička agencija (RKA) objavila da misije sa ljudskim posadama više nisu prioritet u njenom kosmičkom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: