Pada podrška priključenju EU

Raspoloženje među građanima Srbije za ulazak u EU palo ispod 50 odsto. Đelić: Očekuje se dalji pad.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 30.09.2011.

22:23

Default images

Podrška građana za ulazak u EU strmoglavo je pala od izbijanja krize na severu Kosova i dostigla je najniži nivo od demokratskih promena, pišu "Novosti".

Poslednja istraživanja, rađena početkom septembra, pokazuju da sada samo 46 odsto ispitanika podržava evropski put. U junu, kada je Kancelarija za evropske integracija uradila prethodnu anketu, bilo ih je 53 odsto.

Vicepremijer Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je podrška znatno opala tokom leta i da se može očekivati da se pad nastavi.

"Približavamo se tački kada ćemo imati isti broj građana koji podržavaju ulazak u EU i onih koji se tome protive. Posebno upada u oči da je sada više od dve trećine pobornika naprednjaka, radikala i DSS protiv članstva“, kaže Đelić.

Procenat građana koji smatraju da nam nije potrebna članska karta za Brisel sada je 37 odsto. Srpski zvaničnici se nadaju da će se zbog ovog i u Briselu upaliti alarm, jer nije dobro ni za nas ni za Evropu da se poništi sav napredak koji je postignut u prethodnoj deceniji.

„Evropa, serijom poteza koje vuče na Kosovu od jula, kao da želi da izazove evroskepticizam u Srbiji. Najveća greška bila je pauza u dijalogu između Beograda i Prištine, a do koje je došlo jer je posrednik EU u pregovorima Robert Kuper žurio na godišnji odmor. To je Priština iskoristila da zaoštri situaciju na severu, kaže Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta MSP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: