Đilas i Dačić za odlaganje Prajda

Ministar policije Ivica Dačić i gradonačelnik Dragan Đilas naveli da bi bilo bolje da organizatori odustanu od svih najavljenih skupova za vikend.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.09.2011.

19:07

Default images

Premijer Mirko Cvetković je naveo da će policija proceniti da li treba održati Paradu ponosa.

"Kao gradonačelnik Beograda, pozivam još jednom sve strane da zrelo i odgovorno sagledaju trenutak u kojem se i kao zemlja i kao društvo nalazimo i da odustanu od svojih okupljanja zakazanih u dane vikenda, jer ona komplikuju ionako složenu situaciju", naveo je Đilas.

"Prava jesu svima garantovana zakonom i ja ih nikome ne osporavam, ali moram da podsetim da svako pravo nosi sa sobom i neku odgovornost. Upravo na tu odgovornost se pozivam kada molim organizatore svih okupljanja da od njih odustanu. Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni", rekao je Đilas.

"Pre zabrane, konsultovaćemo se sa državnim vrhom"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da je bezbednosna situacija u Srbiji složenija nego pre nekoliko nedelja, pre svega zbog "stvaranja atmosfere sukoba svih protiv svih" i da zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedelju u Beogradu.

Povodom situacije na Kosovu, nedavnih incidenata u Temerinu i najavljene Parade ponosa u Beogradu, on je u emisiji Radio Televizije Vojvodine "Jedan na jedan" ocenio da je u Srbiji velika napetost i netrpeljivost, zbog tinjajućih konflikata koji postoje.

"Po sistemu spojenih sudova, kad god postoji konflikt na Kosovu i Metohiji, to se odmah odrazi i na jugu Srbije i u Sandžaku, gde su Albanci i Bošnjaci najavili bojkot popisa stanovništva", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje kakva će biti odluka MUP-a u vezi sa održavanjem Parade ponosa u nedelju u Beogradu, Dačić je rekao da policija može samo da zabrani neki skup a ne da ga odobri.

"Ako policija zabrani taj skup, mi ćemo biti odgovorni, ali ćemo se konsultovati sa državnim rukovodstvom”, rekao je Dačić.

Ministar je ponovio da je od bezbednosnih službi dobio obaveštajne podatke da se povodom parade LGBT populacije može očekivati veliko narušavanje javnog reda i mira i dodao da je zbog toga, ako se gledaju policijske procene, taj kao i ni jedan drugi skup u nedelju ne bi trebalo da bude održan.

"Odluka u skladu sa bezbednosnom situacijom"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će policija u skladu sa bezbednosnom situacijom proceniti da li treba održati “Paradu ponosa”.

"To pitanje je za policiju i oni će imati svoj stav o tome. Stav Vlade Srbije kao celine jeste da nije sporno da Ustav mora da se poštuje i da podržavamo različitost. Drugo je pitanje da li će bezbednosna procena pokazati da li je rizično ili ne, pa će u skladu sa time biti doneta odluka", rekao je Cvetković, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

On je naveo da za njega nije nikakav problem da kaže da poštuje Ustav i različitost svakog pojedinca, kao i da svaki organ u čijoj je to nadležnosti treba da donese odluku.

Premijer je rekao da Vlada Srbije na današnjoj sednici nije razmatrala pitanje održavanja Parade ponosa. U toku postavljanja poslaničkih pitanja, poslanici iz Nove Srbije insistirali su da dobiju odgovor od premijera šta će preduzeti da dođe do neodržavanja Parade ponosa.

"Šta ćete vi kao premijer preduzeti da se ova parada ne održi, u situaciji kada južna pokrajina gori?", upitala je poslanica NS Aleksandra Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: