Ambasade: Obezbedite Paradu podnosa

Povodom predstojeće Parade ponosa, zakazane za nedelju, ambasada Nemačke izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o pretnjama protiv Parade i njenih organizatora.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

11:49

Default images

Ambasada je pozvala vlast u Srbiji da preduzme sve potrebne mere za bezbednost tog događaja

Ambasade više zapadnih zemalja u Srbiji pozvale su vlasti u Srbiji da omoguće građanima da izraze svoje pravo na okupljanje i izražavanje, nezavisno od uverenja, porekla ili seksualne orijentacije.

U izjavi Ambasade Nemačke kojoj su se pridružile ambasade Holandije, Švedske i Norveške, navodi se da bi prava garantovana Ustavom, a naročito princip antidiskriminacije, trebalo u potpunosti podržavati i sprovoditi tokom cele godine.

"U tom smislu pozivamo na širu društvenu debatu kako bi se suprotstavili pogrešnim shvatanjima u vezi sa LGBT pitanjima i kako bi promovisali osnovne principe i vrednosti EU, uključujući pitanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, toleranciju, različitost i jednaku šansu za sve građane", navodi se u izjavi nemačke ambasade.

Konstatuje se, takođe, da Ustav Srbije i Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuju bilo kakvu direktnu ili indirektnu diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet, kao i to da je takvim pravnim okvirom Srbija poslala jasnu poruku da je posvećena zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U saopštenju nemačka ambasada u Beogradu još je pohvalila vlasti, a posebno policiju, zbog obezbeđivanja Parade ponosa održane 2010. godine, čime su "pokazali rešenost da odbrane Ustavom garantovana prava, uprkos nasilju koje su izazvali demonstranti u nameri da spreče Paradu ponosa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: