Sukobi na Kosovu otkazuju Prajd?

Mogućnost odlaganja Parade ponosa zbog situacije na severu Kosova i dalje otvorena. Kako saznaje Danas konačna odluka o tome biće doneta danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

08:20

Default images

Jedan od razloga za odlaganje ovogodišnje manifestacije bi mogao biti eskalacija sukoba u severnom delu Kosova i na administrativnim prelazima, piše Danas.

Kako tvrdi izvor tog lista, postoji bojazan da bi tokom Parade ponosa moglo da dođe do nasilja koje će u stvari biti refleksija na moguće nasilje na administrativnim prelazima na severu Kosova.

Prema nezvaničnim informacijama, juče je održan sastanak ambasadora EU i predstavnika MUP Srbije, čija će tema biti bezbednosni rizici njihovog eventualnog prisustva Paradi ponosa. Kako se saznaje, ambasadori zemalja EU ipak će odluku o njihovom eventualnom pojavljivanju na manifestaciji doneti na osnovu američke bezbednosne procene.

Kada je reč o obezbeđivanju manifestacije, kako se saznaje, ideja je da organizacione jedinice policije, kao što su saobraćajna, kriminalistička, ali i specijalne policijske jedinice, odnosno Protivteroristička jedinica, Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija, imaju svoju ulogu pri obezbeđivanju manifestacije.

Inače, predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata u utorak su pozvali članove organizacionog odbora Parade ponosa da odlože ovogodišnju manifestaciju, jer kako tvrde, određene grupe za taj dan pripremaju ne samo napade već i rušilačke demonstracije pod nazivom "Beograd u plamenu", piše dalje Danas.

Oni tvrde da huligani planiraju da u svim prigradskim opštinama Beograda, pa i većim gradovima u Srbiji, ruše i pale na dan Parade.

Kako pišu pojedini mediji, policija i tužilaštvo već danima aktivno pretražuju društvene mreže i internet sajtove preko kojih se učesnicima Parade preti. Za obezbeđenje učesnika Parade ponosa biće angažovano najmanje 5.000 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: