Čanak: Postajem evroskeptičan

Lider LSV Nenad Čanak kaže da o koaliciji konkretnih dogovora nije bilo, ali je velika verovatnoća da će ova stranka izaći sa DS-om na parlamentarne izbore.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 28.09.2011.

21:16

Default images

On je u intervjuu za "Večernje novosti" istakao da u slučaju da se posle izbora formira "velika koalicija" ne postoji opcija da LSV bude u koaliciji sa radikalima, niti sa bilo kakvim njihovim desilantima.

Čanak je dodao da ne veruje ni u koaliciju DS-SNS.

Kada je u pitanju situacija na severu Kosova i evropske integracije koje se dovode u pitanje zbog trenutne krize u pokrajini, lider LSV-a smatra da se blokada na administrativnim prelazima teško može rasplesti dok međunarodni činioci ne pomognu.

"Zbog čega EU, na primer, kojoj je toliko stalo do mira na Kosovu, nije ucenila vladu u Prištini evropskim integracijama, ako ne napravi carinsku uniju sa Srbijom?", pita Čanak.

On ističe da u EU nema dovoljno vizionarstva ili nema dovoljno spremnosti da se reši problem na Kosovu.

"Sede u Briselu kao strogi profesori i ocenjuju da li smo dovoljno učinili u skladu sa njenim udžbenikom. Moram priznati da to kod mene razvija jednu dozu evroskepticizma. Taj skepticizam je još mali, ali postoji", kaže Čanak.

Na spekulacije da bi Budimpešta mogla da Srbiji blokira evrointegracije ako se ne vrati imovina potomcima Mađara okupatora, Čanak iznosi stav LSV: "Ako biramo između EU i rehabilitacije onih koji su naše sugrađane streljali i bacali pod led, onda ćemo se ozbiljno zamisliti".

Kako navodi, treba razmisliti kakva je to EU i da li Srbija želi uopšte u nju da uđe.

"Mora da postoji crvena linija. Apsurdno je da nas EU, kojoj je jedan od ugaonih kamena antifašizam, ucenjuje sa fašistima", ističe Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: