Mirni protest kod Zupče

Na protestnom skupu ispred barikada u Zupču kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su narod da se mirnim putem bori za svoja prava.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2011.

13:56

Default images

Episkop raško-prizrenski Teodosije, pred oko 2.000 okupljenih meštana Ibarskog Kolašina, poručio je Srbima na severu Kosova da se za svoja prava bore hrišćanski.

“Suviše smo teški da bi neko mogao da nas pomeri sa ovih prostora, a isto tako imamo duboke korene da bi neko mogao da nas iščupa i da nas presadi na drugo mesto”, poručio je Teodosije.

On je istakao da je njegova želja da, kako je rekao, ovaj narod ostane na ovim prostorima koji mu pripadaju, da sačuva svoje domove, svoje bližnje i što je najvažnije da sačuva svoj obraz.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je okupljenima da jedino na miran način treba da se suprotstave instaliranju kosovskih institucija na severu pokrajine.

On je pozvao Kfor i predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da ostanu u okvirima statusne neutralnosti i da ne pomažu prištinskim vlastima u dovođenju carinika na prelaze na severu Kosova.

Na protestu su govorili i predsednici opština Zubin Potok i Kosovska Mitrovica Slaviša Ristić i Krstimir Pantić koji su takođe kritikovali postupke Kfora naročito jučerašnju akciju na Jarinju kada je povređeno sedam Srba, od kojih šest teže.

Na protestu koji je protekao mirno rečeno je da Srbi sa severa Kosova ni po koju cenu neće prihvatiti da žive u nezavisnom Kosovu i da nikada i ni po koju cenu neće napustiti Kosmet.

Na barikadama, koje su postavljene na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće u Zupču, bili su izloženi i likovni radovi dece iz predškolske ustanove koja se nalazi na pedesetak metara od barikade.

Na njima je, pored dečjih likova koje su mališani iscrtali, bilo između ostalog ispisano: “Sam ću svoj svet da krojim”, “Dečja suza svetska mrlja” i slične.

Situacija na administrativnom prelazu Brnjak, koji se nalazi na istom putnom pravcu gde je održano i današnje okupljanje Srba, mirna je, a prelaz je blokiran barikadama koje su postavljene sa obe strane punkta.

Vojnici Kfora, službenici i policajci Euleksa do ovog prelaza dolaze isključivo vazdušnim putem, a helikopterima se takođe dostavljaju hrana i voda.

Srbi su sa obe strane prelaza, pored zemljanih barikada sa jedne i kamionskih prepreka sa druge strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: