Ivanović: Napad na Srbe za osudu

Državni sekretar Oliver Ivanović rekao da je za "svaku osudu" akcija Kfora čiji su vojnici pucali na Srbe na blokadama kod prelaza Jarinje.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

14:54

Default images

Ivanović je oko 14.30 obišao Srbe koji su i dalje okupljeni u blizini bodljikave žice koju je razvukao Kfor.

"Pucati bojevom municijom na ljude koji mirno protestuju - to se nije događalo u 11 godina koliko imamo komunikaciju sa Kforom", rekao je državni sekretar novinarima.

Ivanović je zatražio da se Kfor povuče sa alternativnog prolaza koji su mehanizacijom izgradili lokalni meštani.

"Ovo su mirne demonstracije, vojnici nisu bili ugroženi i ne radi se o punktu koji oni formalno čuvaju, već se radi o alternativnom pravcu koji su građani sami probili i ovakvih puteva može biti mnogo. Znači li to da će na svakom putu pucati?", rekao je on.

Ivanović je kazao da srpsko rukovodstvo pokušava da stupi u kontakt sa predstavnicima Kfora kako bi se situacija smirila jer sukobi "nikome ne idu u prilog".

Najmanje šestoro Srba teže je povređeno bojevom municijom tokom akcije Kfora, koji je oko 13 sati na demonstrante bacio šok bombe i suzavac. Oni su zbrinuti u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Kfor navodi da su Srbi gađali vojnike kamenjem.

Nakon akcije Kfora Srbi su se najpre povukli sa alternativnog prelaza, ali se nekoliko stotina njih kasnije vratilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: