Dačić: Tražiti objašnjenje od Kfora

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je današnji sukob Srba i Kfora na prelazu Jarinje "velika stramota" za međunarodnu zajednicu.

Izvor: Beta

Utorak, 27.09.2011.

16:40

Default images

Dačić ističe da će Srbija zatražiti "hitno preciziranje" pozicija međunarodnih misija na Kosovu.

"Potrebno je od komande Kfora potražiti pojašnjenje da li su pripadnici Kfora to samostalno uradili ili su postupili po naređenju i da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja misije međunarodne zajednice na Kosovu", kazao je Dačić.

On je naveo da je Srbija privržena miru i nastavku dijaloga, ali i dodao da je teško shvatiti zašto danas, kada se nastavlja dijalog u Briselu, Kfor upotrebljava oružje protiv naroda koji mirno izražava svoj stav.

"Ako međunarodna zajednica i ubuduće misli da primenjuje silu umesto dijaloga, siguran sam da Beograd na to ne može gledati zatvorenih očiju", kazao je Dačić i dodao da današnji incident pokazuje veliko nerazumevanje situacije na Kosovu.

Prema njegovim rečima, međunarodne misije bi trebalo da budu statusno neutralne kako bi zaštitile narod i mir, a ne da incidentima pale nove vatre sukoba i konflikata.

"Nezapamćen je slučaj da mirovne snage otvore vatru na narod koji ne ispoljava oružane napade na pripadnike mirovne misije", kazao je Dačić.

On je dodao da je najvažnije zaustaviti dalju eskalaciju sukoba i podsetio da Srbi sa severa Kosova već ranije zatražili sastanak sa predstavnicima Kfora.

"Kako neko misli da u 21. veku može da napravi Berlinski zid, kada i sa jedne i sa druge strane administrativne linije žive Srbi? Deca danas nisu mogla da idu u školu, ni ljudi na posao", kazao je Dačić.

On je rekao da takva politika ne postoji nigde u svetu, jedino ako, kako je rekao, postoje "univerzalna ljudska prava i ona koja važe za Srbe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: