"Kfor provocira uoči pregovora"

Pripadnici Kfora okončali su u ponedeljak uveče akciju uklanjanja barikade od šljunka, ali su lokalni Srbi nedaleko odatle brzo postavili novu barikadu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2011.

18:26

Default images

Na taj način, i dalje je blokiran putni pravac prema Jarinju.

Srbi su 15.septembra, nezadovoljni jednostranom akcijom prištinskih vlasti i dovođenjem kosovskih carinika i policijaca na prelaz Jarinje, nasuli šljunak na put koji vodi do prelaza i ka bazi Kfora.

Kfor je sada uklonio tu barikadu, ispred koje je prethodno postavio bodljikavu žicu da se ne bi moglo prići.

Srbi su, međutim, u neposrednoj blizini postavili novu barikadu, kojom se ne blokira pravac ka bazi Kfora, ali se ponovo blokira pravac ka Jarinju.
Blokada od zemlje i šljunka je blizu bodljikave žice koju su razvukli pripadnici Kfora, a kamioni neprestano pristižu sa novim količinima šljunka za tu novu barikadu.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je da je večerašnja akcija Kfora na uklanjanju barikade prema Jarinju, provokacija uoči nove runde dijaloga Beograd i Prištine.

"Ovo je još jedan vid provokacije Kfora uoči nove runde pregovora. Građani su odlučni da se mirnim putem, za šta se zalaže i naša država, odupru instaliranju kosovskih carinika na prelaze na severu Kosova", rekao je Tanjugu predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.

Pripadnici Kfora pod punom opremom, za sada, samo posmatraju šta se događa. Tu su i Kforova oklopna vozila.

Na tom prostoru se nalazi i jedna privatna benzinska pumpa „Vukićević Petrol", u vlasništvu Miloja Vukićevića.

Alternativni put, koji je nedavno proširen, a koji vodi iznad prelaza Jarinje, bio je jedno vreme blokiran, ali više nije.

Akcija Kfor na uklanjanju barikade počela je oko 18 sati.

Vojnici Kfora su skinuli srpsku zastavu sa stuba koji se nalazi na staroj barikadi, napravljenoj od šljunka, koju je Kfor počeo da uklanja pošto je prethodno sa tog mesta udaljio građane i na tom mestu razvukao bodljikavu žicu.

Srbi su, zatim, nešto pre 19 casova, počeli teškom mehanizacijom da istovaruju zemlju i šljunak i postavljaju novu barikadu ispred bodljikave žice koju su razvukli vojnici Kfora.

Pripadnici Kfora su ranije oklopnim vozilima i u punoj vojnoj opremi udaljili građane sa stare barikade od šljunka kojom su Srbi zatvorili put ka prelazu.

Jedinice Kfora izašle su takođe danas kasno posle podne na saobraćajnice na teritoriji opštine Leposavić.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška u Leposaviću, Kfor je oko 18 sati preprečio vozilima put, a saobraćaj propuštao naizmenično jednom kolovoznom trakom.

Neka vrsta kontrolnog punkta uspostavljena je na putu koji vodi do baze Kfora "Noting hil" u Leposaviću, a poljski vojnici Kfora su na ovu lokaciju izveli četiri vojna vozila, i jedan oklopni transporter.

Na istom putu, na nešto malo više od kilometar udaljenosti, nalazi se barikada koju su Srbi još ranije postavili.

Kfor upao na benzinsku pumpu

Vojnici Kfora su večeras kod prelaza Jarinje, na nekoliko sati zaključale i saslušale Veljka Ilića, zaposlenog na benzinskog pumpi.

Međunarodne snage su večeras pokušale da uklone barikade kojima su Srbi pregradili put.

Ilić je novinarima po oslobađanju rekao da su vojnici Kfora iznenada ušli u benzinsku stanicu, oborili ga na pod, vezali i uzeli mu mobilni telefon i novac.

Kako je naveo, ispitivali su ga šta radi. Na početku su, kako je rekao, bili grubi prema njemu, a potom "korektni".

Ilić je pušten na intervenciju Euleksa i vraćen mu je novac, ali su mobilni telefon i njegov automobil ostali kod Kfora, te je do Jarinja došao pešice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: