Srbija ponovo uzima od MMF-a

Srbija na osnovu dogovora sa Svetskom bankom i MMF-om povlači 240 miliona dolara u prvoj tranši ranije dogovorenog kredita, izjavio je Božidar Đelić.

Izvor: Beta, RTS

Nedelja, 25.09.2011.

20:49

Default images

Prema njegovim rečima, od te sume, sto miliona dolara biće namenjeno za budžet i reformu javnog sektora.

Đelić kaže da će drugi deo tog iznosa biti usmeren na investicije i za tri ključne reforme - za zdravstveno osiguranje i usluge, naročito za starije, za energetsku efikasnost i popravke puteva, saniranje crnih tačaka na kojima se dešavaju najteže saobraćajne nesreće.

Božidar Đelić, koji boravi u Vašingtonu, gde učestvuje u radu Godišnje skupštine MMF-a i Svetske banke, kaže da je najvažnije da je dogovoreno sa Svetskom bankom i MMF-om da Srbija može da povuče 240 miliona dolara i da je to prva tranša dogovorenog kredita.

On kaže da će bord direktora MMF-a u četvrtak odlučivati o aranžmanu iz predostrožnosti od milijardu evra, koji predstavlja, kako je rekao, "polisu osiguranja za našu državu i građane".

"Imamo sigurnost dok god bude potrebno, možemo povući resurse u visini od milijardu evra iz MMF pošto je Srbija ispuinila prva dva uslova - predložili smo rebalans budžeta koji pokazuje da deficit nehe biti veći od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i zakon o restituciji koji pokazuje da obaveze tim povodom neće preći dve milijarde evra", rekao je Đelić.

"Upravni odbor MMF-a će se u četvrtak izjašnjavati o tom predlogu", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: