Francuska: Istorijska pobeda levice

Levica u Francuskoj osvojila je u nedelju, prvi put posle 50 godina, apsolutnu većinu na izborima za Senat, gornji dom francuskog parlamenta.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.09.2011.

21:06

Default images

Opoziciona Socijalistička partija saopštila je da je uz saveznike iz Komunističke partije i partije "Zelenih" osvojila dovoljno mandata da može da kontroliše gornji dom parlamenta, prvi put u istoriji moderne Francuske. Desne partije kontrolisale su Senat od kada je general Šarl de Gol utemeljio Petu Republiku 1958. godine.

Francuska levica odnela je istorijsku pobedu na izborima za Senat i time uzdrmala desničare samo sedam meseci pre održavanja predsedničkih izbora, javio je AFP.

Lider socijalista u Senatu i najverovatnije novi predsedavajući tom domu parlamenta, Žan - Pjer Bel, proglasio je pobedu levice, a liderka "Zelenih" Sesil Duflo je kazala da je reč o "istorijskom momentu u Petoj Republici" i opisala ishod glasanja kao pobedu pokreta kojem pripada.

Predstavnik Socijalističke partije rekao je Frans presu da je na izborima za 170 od ukupno 343 senatora, levica osvojila nova 23 mesta, sa kojima sada u Senatu ima većinu mandata.

Izbori za Senat održavaju se posrednim putem, po departmanima, a buduće senatore sa regionalnih lista bira oko 72.000 gradonačelnika i lokalnih i regionalnih većnika, tzv. elektora u izbornom procesu.

Pošto je levica u Francuskoj pobedila na poslednjim opštinskim, regionalnim i kantonalnim izborima, današnji rezultat bio je očekivan, navodi agencija Frans pres.

Od ukupno 343 mesta, u francuskom Senatu, levica je do sada imala 153 mesta, od kojih je 116 pripadalo Socijalističkoj partiji i Zelenima.

Najveći broj mesta u Senatu do sada je imala stranka Unija za narodni pokret predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

Izbori za predsednika Senata biće održani 1. oktobra, Na tom mestu sada je Žerar Larše iz Unije za narodni pokret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: