Saudijska Arabija: Žene na izborima

Saudijski kralj Abdulah objavio je da će žene imati pravo glasa i kandidature na lokalnim izborima.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

14:51

Default images

Kralj je u govoru članovima vlade rekao da će žene moći da glasaju i budu kandidati za pozicije na tim izborima. Kralj Abdulah je objavio da će žene imati pravo da postanu punopravni članovi Saveta Šure.

„Zato što odbijamo da marginalizujemo žene u društvu u svim ulogama koje su u skladu sa šerijatom, posle razmatranja sa starijim ulamama, odlučili smo da žene uključimo u Savet Šure kao članove, počev od sledećeg saziva”, rekao je kralj Abdulah u govoru članovima tog Saveta.
Kralj Abdulah: mesto za žene u Savetu
Borci za ljudska prava su već dugo pozivali da se ženama priznaju veća prava. Njima se brani da putuju, ili čak odu u bolnicu na operaciju, bez dozvole muškog srodnika ili supruga, a zabranjeno im je i da voze.

To će biti prvi put da će u tom kraljevstvu, koji analitičari smatraju vrlo konzervativnim društvom, žene imati pravo na glasanje na lokalnim izborima, jedinim izborima koji se u Saudijskoj Arabiji inače organizuju. Tim se ispunjava jedan od osnovnih zahteva najliberalnijih slojeva društva u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: