Novi porast broja lažnih azilanata?

Evropska komisija i neke članice EU zabrinute su zbog porasta broja "lažnih azilanata" iz nekih zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

16:35

Default images

Komesarka za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem od vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije zatražila da odgovore šta "neodložno čine" da se to spreči i izbegnu loše posledice po bezvizni režim.

To je prenela Tove Ernst, zvaničnica u kabinetu Malmstremove, rekavši da je do nedavnog povećanja broja državljana nekih zemalja zapadnog Balkana, kojima je EU ukinula vize, "posebno došlo u Nemačkoj, Belgiji i Švedskoj, pa i u nekim drugim članicama EU, poput Luksemburga".

"Komesarka Malmstrem je veoma zabrinuta zbog broja neutemeljenih zahteva za azil koji su podneli državljani nekih zemalja zapadnog Balkana u jednom broju zemalja članica EU", navela je Tove Ernst.

"Jer je ukidanje viza", dodala je Tove Ernst, "jedno od najvećih dostignuća u procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana i komesarka Malmstrem je lično preuzela obavezu i odgovornost da očuva proces vizne liberalizacije".

Tove Ernst je prenela stav EK da "mora da bude jasno da ukoliko neke zemlje zapadnog Balkana ne ispunjavaju obaveze i brzo i valjano ne odgovore na ispoljenu zabrinutost zemalja članica EU zbog porasta broja neosnovanih zahteva za azil, dostignuća vizne liberalizacije mogu biti dovedena u opasnost".

Ona je dodala da je Sesilija Malmstrem pre nekoliko dana uputila pisma ministrima unutrašnjih poslova Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, "sa zahtevom da obaveste EK o praktičnim merama koje su primenili u vezi s povećanjem broja azilanata u zemljama članicama EU".

"Evropska komesarka Malmstrem se nada da će biti preduzete odgovarajuće i neodložne mere za ovakvu situaciju i traži punu podršku i angažovanje zemalja zapadnog Balkana kako bi se izbeglo da nepovoljni razvoj događaja dovede u opasnost inače uspešan proces" vizne liberalizacije.

EU je u junu, pored posebnog mehanizma nadzora vizne liberalizacije za zapadni Balkan, usvojila i "zaštitnu odredbu" za "vanredne prilike" kada može privremeno na više meseci biti ukinut režim za neku zemlju u slučaju da poraste broj građana koji taj režim zloupotrebljavaju, odnosno zapreti opasnost po bezbednost članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: