Štrajk upozorenja prosvetara

Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuje štrajk upozorenja ako im Vlade i Ministarstva prosvete uskoro ne isplate jubilarne nagrade i zaostale otpremnine.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

20:35

Default images

Oni traže da se do 30. septembra isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godini i zaostale otpremnine, ili da vlada pismeno garantuje da će to učiniti uskoro.

Unija je odlučila da 30. septembra njeni članovi ne drže prvi čas u obe smene. Ukoliko ni posle toga jubilarne nagrade i otpremnine ne budu isplaćene, Unija najavljuje da stupa u štrajk od 14. oktobra.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević kaže da oko 720 prosvetnih radnika iz Vojvodine, koji su prošle godine otišli u penziju, čeka isplatu otpremnina, dok oko 20.000 zaposlenih treba da dobije jubilarne nagrade za prošlu i pretprošlu godinu.

"Lopta je sada u dvorištu Ministarstva prosvete. Prema sporazumu koji smo potpisali posle štrajka, 30. septembra ističe rok za isplatu otpremnina i jubilarnih nagrada. Ne tražimo da to bude isplaćeno sutra, možemo da sačekamo 10, 15 ili mesec dana, ali tražimo čvrstu garanciju da će se to desiti i da prosvetni radnici neće biti prevareni", kaže Matijević.

Prema sporazumu koji su tri reprezentativna sindikata potpisala sa Vladom nakon prolećnog štrajka, ostala je obaveza da se jubilarne nagrade za 2011. isplate do kraja godine. Matijević kaže da svake godine jubilarne nagrade dobije oko 10 odsto zaposlenih, što je oko 10.000 ljudi.

Inače, ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će jubilarne nagrade za 2011. biti isplaćene do kraja septembra, a da će novac za nagrade za 2009. i 2010. godinu biti obezbeđen rebalansom budžeta. Inače, predlog rebalansa budžeta za 2011. godinu usvojila je Vlada i on je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: