Barikade da skloni ko ih je stavio

Glavni portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao da bi najbolje bilo da barikade na severu Kosova uklone oni koji su ih i postavili.

Izvor: Beta

Petak, 23.09.2011.

00:16

Default images

On je dodao da iako nema roka za uklanjanje, barikade najviše štete stanovništvu kojem je ograničena sloboda kretanja.

On je dodao i da su promene na prelazima Jarinje i Brnjak povezane sa primenom sporazuma o carinskom pečatu, postignutog u Briselu 2. septembra.

"Euleks nije izašao iz svog mandata. Aktivnosti se sprovode uz strogo poštovanje ovlašćenja i misiju podržava svih 27 članica EU", rekao je portparol Euleksa u razgovoru za sutrašnji "Blic".

On je potvrdio da se Euleks ne bavi statusnim pitanjima i da su njegove aktivnosti usmerene ka jednom jedinom cilju - unapređenju vladavine zakona za svakoga, širom Kosova, uključujući i njegov severni deo.

Hoton je bio izričit da je postavljanje kosovskih carinika na prelaze Jarinje i Brnjak stvar vlade u Prištini.

"Promene na prelazima su povezane s primenom sporazuma o carinskom pečatu postignutog u Briselu 2. septembra. Cilj je da se poboljša vladavina zakona za lokalno stanovništvo. A to znači rešavanje problema šverca i organizovanog kriminala", rekao je Hoton.

On smatra da bi bilo najbolje da barikade na Kosovu uklone oni koji su ih podigli, ali da su za njihovo sklanjanje "sve opcije otvorene", dodajući da je potpuno jasno šta znači formulacija "sve opcije".

Na pitanje da li je Euleks svestan toga kakav odjek u srpskoj zajednici ima raspoređivanje kosovskih carinika na prelaze koje Srbi smatraju administrativnim, Hoton je kazao da se Euleks ne bavi statusnim pitanjima, već izgradnjom pravne države na Kosovu.

Hoton je pozvao na poštovanje propisa i za pružanje podrške Euleksu u borbi "protiv kriminalaca koji koriste nesigurnu situaciju i nestabilnost - da bi se bavili kriminalom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: